Вместо на лозе, в Харманли зарязаха в храма

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 11, 2024 13:50

Вместо на лозе, в Харманли зарязаха в храма

Заради вятър и слаб дъжд традиционното зарязване на лозята край Харманли по повод Трифоновден, се извърши вътре храма „Св. Трифон“ в м. Трифончето. Това стана на 11 февруари, неделя.
Празненството в чест на Трифон Зарезан, който се счита за покровител на лозарите, винарите, градинарите и кръчмарите, започна в храм „Свети Трифон“ с утринно Богослужение и Света Божествена Литургия, отслужени от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан и свещеници от Старозагорска епархия.
След него символично по една пръчка в храма отрязаха владиката Киприан, кметът на Харманли Мария Киркова и председателят на клуб „Възрожденец“ – Мирослав Стойчев.
Свещеник освети и курбана, който бе раздаден на миряните, които не са уплашиха от ветровитото време. По традиция Община Харманли бе осигурила червено вино. За всички желаещи да се включат в празника имаше безплатен превоз.
В предварителната програма бе записано участие на ДЮТС „Хорищенче“, ТК „Гергана“ с ръководител Галина Христова и „Харманлийски славеи“ с вокален педагог Жеко Ангелов, но то не се състоя.
За разлики от официалните лица, музикантите – родопчани от фолклорна формация „Каба Кабадайлии“, не се уплашиха от вятъра и слабия дъжд и свириха навън.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 11, 2024 13:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама