Вина от Сакар спечелиха първи места в национални класации

Сакарнюз
От Сакарнюз март 3, 2024 07:42

Вина от Сакар спечелиха първи места в национални класации

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 09/1081, година XXl, 01 - 07 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Две вина, произведени в района на Сакар, с печелиха първи награди на изложението „Винария – 2024“ – Пловдив и в класацията на DiVino TOP 50. Производителите им са Иво Върбанов и Димитър Джемперлиев.
Вино на Върбанов е номер 1 в класацията DiVino TOP 50 за най-добрите български вина за 2023 г. То е букет от сортовете сира и вионие, реколта 2017-та. Виното е наречено I Got Rhythm – по името на творба от Гершуин (Върбанов е и концертиращ пианист) идва от региона на Сакар.
Блендът от червен и бял сорт е непопулярен за България, но е типичен за региона на Рона във Франция, с който Сакар има много сходства. То е приготвено от Мария Стоева, енолог на харманлийската изба „Братанов“, която Иво Върбанов, ползва, защото няма своя. Той е идеолог на своите вина и собственик на марката си.
Журито на конкурса определя това вино като „пищно, мощно гладко, балансирано и хармонично“.
На изложението „Винария 2024“ в Пловдив други два семейни проекта от Сакар за първи път представиха своите вина.
“Златен ритон” бе присъден на червено вино от последна реколта на Каберне фран&Сира (2023) на Винарска изба „Джемперлиеви“. Наградата собственикът от с. Димитровче Димитър Джемперлиев получи от проф. Пламен Моллов. Тя му бе присъдена на купажното вино Каберне Фран&Сира (2023). Освен тази, производителят от Димитровче спечели златен и сребърен медал.
На щанда на пловдивското изложение се представи и Иван Стамов, чиято фамилия има собствени насаждения в свиленградското село Димитровче. „Предпочитаме да работим с едносортови вина, защото търсим да разгърнем неговия потенциал, както и на тероара, на който се отглеждат лозята“, коментира той на изложението. Уточни, че повече от 10 години червените му вина са със спонтанна ферментация, която води до уникални характеристики.
Заедно с него бе Валентин Сарандиев, бивш пожарникар, а след това и заместник областен управител на Хасково. Той участва в международния дегустационен конкурс и спечели сребърен медал за Розе от съчетанието на Мерло и Марселан от последна реколта.
Една от мотивациите им за участие е успешното представяне на техния колега от сдружението „Сакар Източни Родопи“ Димитър Джемперлиев, който тази година грабна един от шестте „Златни ритона“.

Виното на семейната изба „Братанов“ от Харманли бе класирано на първо място в годишната класация на DiVino TOP 50 на 2022 г. Тя е на най-добрите български вина за 2022 г. , а в нея червеният 3-Бленд от реколта 2018-а бе безапелационен победител.

В престижната петдесетица на най-добрите български вина на DiVino.BG влизат още 4 сакарски вина:
Villa Bassarea Syrah Reserva 2019
Изба Коларово Метаморфоза Сира 2018 (налично само в пакета)
Rosalea Syrah 2022 – с още едно отличие „Best Buy“
Bratanov Winery / Винарна Братанов 3-blend red 2019

Сакарнюз
От Сакарнюз март 3, 2024 07:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама