Вина на „Братанов“ участваха на световно изложение в Германия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 13, 2022 09:58

Вина на „Братанов“ участваха на световно изложение в Германия

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 10 - 16 юни 2022 г., брой 22/1000, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

„Получихме на 100% добри отзиви за вината, които представихме на най-голямото специализирано изложение в Европа „Провайн 2022“ (2022 ProWein) в Дюселдорф.“ Това заяви Таня Аврамова от винарна „Братанов“ след първото им участие на това събитие.
Изложението се състоя от 14 до 16 май в германския град и на него се представят производители на вина от целия свят, за да си да договорят продажбите за следващата година и да създадат нови търговски връзки.
Заради Ковид пандемията той не се провежда през последните две години, затова всички с нетърпение очакваха това негово издание. На панаира са взели участие 5700 изложители от 62 страни и 38 000 търговски посетители от 145 държави.
„Ние участвахме на общия щанд на България, където се представиха изби от цялата страна.
С много приятен дизайн, щандът беше със скромната площ от 56 кв.м, която в последния момент бе намалена като квадратура поради нисък интерес за участие.
На този щанд бяхме представени осем производители от различните винени региони. Освен от Сакар, имаше изби от Тракийската низина, Долината на Струма, Черноморието и Северозападна България. Така имахме добро разнообразие от по-големи и по-малки производители, което се случва за пръв път“, сподели госпожа Аврамова.
Това е хубавата част на нещата, но да се стигне до там има много трудности. Една от тях е, че информацията за възможността за участие достигна до производителите в последния момент, в края на март, докато обикновено участието в подобни изложения се планират година по-рано. Поради проблем с ненавременна доставка на вината си, другият представител от Сакар, Иво Върбанов, отказва да реализира участието си.
Харманлийските винари решили да поемат този риск за собствена сметка, защото нашата страна не подпомага участниците си финансово на това събитие.
Други държави от Източна и Централна Европа, като Молдова, Румъния, Унгария, Словения, имат подкрепа за участието си на щанда, като на някои тя е до 80%, а на други до 100%. С това изложителите си покриват наема на изложбената площ, организация на участието, дизайн на щанда и така нататък.
Таня Аврамова обобщи: „За нас участието в този това изложение беше много полезно. Там предложихме 7 вида вина: новите реколти на Тамянка, бяла Симбиоза, бял 3-Бленд, Сира Сан Барик, купажите Мерло-Сира и червен 3-Бленд, както и сортовите резерви Сира „Елица“ и Рубин „Жаклин“.
Тамянката очарова посетителите, а белият три бленд направи много силно впечатление като съчетание на сортовете, стил на виното и потенциал за отлежаване. Сирата също събра много овации и в двата си стила (с и без отлежаване в дъб), а червеният 3 бленд беше определен като напълно конкурентен на добрите вина от Бордо.
Макар да нямахме предварителна подготовка за установяване и уреждане на предварителни срещи, успяхме да проведем няколко доста полезни преговора. Очакваме да разширим експортния си пазар, както в Европа, така и отвъд океана.
За догодина сме решили да настояваме да получим онова, което ни се полага и което другите държави дават на своите производители. Да се увеличи квадратурата на българския щанд и да се осигури финансиране за него, за да се даде възможност на повече български производители да се представят. Само за сравнение – Унгария беше представена на 2 щанда с над 50 производители …“
Освен такива, които са посетили българския щанд от чисто търговски интерес, пред него са се спирали и колеги винари от Чили, Нова Зеландия, Австралия, Хърватска, Словения.
„Всички идваха с предубеждение към това какво България може да предложи като вино. След всяко опитване повдигнаха повече и повече веждите, за да установят, че от България идват изненадващо добри вина, като сортове, купажи, характер, а също като съотношение цена-качество, заключава българския производител”, сподели Таня Аврамова.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 13, 2022 09:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама