Ваксини няма, зелените коридори се провалиха

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 26, 2021 09:39

Ваксини няма, зелените коридори се провалиха

Акценти

  • Регионален вестник, # 8/940 година XVIII, 26 февруари - 4 март 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Масовото ваксиниране, което започна в петък, бе масово за кратко. В петък, 20 февруари, по нареждане на премиера Бойко Борисов бавният процес изведнъж бе ускорен след отварянето на т.нар. зелени коридори. Така се осигури възможност всеки, желаещ да се имунизира, да го направи.
В Хасковска област бяха обявени няколко пункта, към които се запътиха най-смелите, за да си сложат инжекция на „Астра Зенека“. В понеделник в Харманли се имунизираха 30 човека, а в Свиленград – 20.
В първия ден от седмицата – понеделник, Бойко Борисов отиде в далечното петричкото село Самуилово, за да се увери, че ваксинацията върви по план. Там обаче му казаха, че не навсякъде има ваксини, на което той не повярва.
„Ваксинацията върви с темпове, които на нас ни харесват“, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той прогнозира, че ако тази скорост на имунизация се запази, може до края на лятото да бъде постигнат колективен имунитет.
Във вторник премиерът дойде и в хасковския край – в село Малево, където също се поставяха ваксини. Местни жители споделиха, че на други места няма, но според Борисов организацията по отношение на ваксинацията е перфектна. Каза, че след като хората искат масово да се ваксинират, правителството е готово да изпрати самолет за още ваксини.
Планът за ваксинация предвиждаше в процеса да бъдат включени и личните лекари. В последния месец те правеха списъци на желаещите да се ваксинират сред своите пациенти. Още в първия ден, в който личните лекари трябваше да започнат да имунизират, се оказа, че при тях масово липсват ваксини.

В сряда и в Харманли, и Свиленград дози за желаещи за ваксиниране нямаше, а се инжектираха само тези, определени по Националния план за ваксиниране. На медиците от пунктовете за ваксинация от РЗИ са казали, че в неделя ще получат информация дали ще има ваксини за другата седмица.

Същия ден и премиерът се увери, че „зелените коридори“ се провалиха и обвини за това доставчиците. “Вече сме много недоволни, защото когато трябваше да даваме милиони, ние ги давахме точно, на минутата. А сега, когато трябва най-големите компании да спазват договорите, се мотаят и поставят под риск ваксинационните ни планове.

В четвъртък дойде съобщението, че временно спират т.нар. зелени коридори за поставяне на ваксините срещу коронавируса. Причината е, че са изчерпани наличните количества от препарата за имунизация.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 26, 2021 09:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама