Българо-иракски бизнес форум се проведе в Хасково

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 28, 2021 08:24

Българо-иракски бизнес форум се проведе в Хасково

Акценти

  • Делегацията е в Република България по покана на Хасковската търговско-промишлена палата (ХТТП)
  • Целта на форума е обсъждане на нови възможности за инвестиции и подпомагане създаването на нови бизнес контакти.

Българо-иракският бизнес форум се проведе в зала „Марица“ на Областна администрация-Хасково. Заместник областните управители Мартин Узунов и Виолета Желева посрещнаха бизнес делегация от гр. Ербил, Република Ирак.

Делегацията бе предвождана от Ибрахим Мохамед Канби Базаз, заместник председател на Търговско-промишлена палата в гр. Ербил. В бизнес форума участваха членове на палатата и представители на бизнеса от област Хасково. Иракските бизнесмени проявяват интерес за срещи с фирми от региона, които се развиват в сферата на земеделието, машиностроенето, строителството и възобновяемата енергия. Също така те се интересуват и от хранително-вкусовия бранш.

Заместник областният управител на област Хасково Мартин Узунов откри форума. „Област Хасково граничи с Гърция и Турция и заема около 5 % от територията на страната. Административният център на областта е град Хасково. Доминиращо значение за областната икономика имат отраслите: химическа промишленост, машиностроене за хранително-вкусовата промишленост, винопроизводство, производство на храни и напитки, шивашка и текстилна промишленост.“, каза г-н Узунов на гостите, запознавайки ги със спецификите на местната икономика.

Делегацията е в Република България по покана на Хасковската търговско-промишлена палата (ХТТП), а целта на форума е обсъждане на нови възможности за инвестиции и подпомагане създаването на нови бизнес контакти.

Над 33 000 компании развиват бизнес в Ербил, стана ясно на форума. Гостите приветстваха българските фирми също да отворят свои представителства там. “Ние сме готови да си сътрудничим с Вас и да си помагаме в развитието на бизнес отношенията. Има специално законодателство относно чуждите инвестиции у нас. Законът за чуждите инвестиции е създаден, за да обслужва и улеснява представителствата на чуждите компании. Най-главното, което трябва да се подчертае, е че също така данък печалба може да бъде отсрочен във времето до 10 г.“, обясни г-н Ибрахим Мохамед Канби Базаз.
На форума присъстваха представители на хасковски фирми, които се развиват в сферата на строителството, транспорта, биотехнологиите, информационните технологии и др. Те обсъдиха бъдещи отношения между двете страни.
Госпожа Желева благодари на ХТПП за инициативата и на гостите за приетата покана. „За нас е много важно развитието на бизнес отношенията между двете страни. Предвид икономическия възход през годините, Ербил е благоприятно място за чуждестранни икономически отношения. Затова за нас е удоволствие да бъдем домакин на това сътрудничество! Много бях впечатлена от законодателството относно чуждите инвестиции, което представихте пред нас, защото смятам, че държавата трябва да бъде в основата на привличането на инвеститори. Надявам се в бъдеще да развиваме добрите си отношения и партньорство в полза на региона.“, каза г-жа Желева.
Източник: ОблА – Хасково

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 28, 2021 08:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама