България и Сърбия са най-уязвими от руската дезинформация

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2022 08:24

България и Сърбия са най-уязвими от руската дезинформация

Акценти

  • Всички социални мрежи са пропити от токсична информация и пропаганда
  • В САЩ се сетиха първи, защото пострадаха, покрай тези избори.
  • ЕС едва през 2018 – 20 едва започнаха да се пробуждат.

Свързани публикации

България и Сърбия са най-уязвимите от руската дезинформация и пропаганда, която се води от години в Европа. До този извод са стигнали чрез различни изследвания доц. Тодор Галев от Център изследване на демокрацията и Никола Тулечки, експерт по данни в „Онотекс“. Те гостуваха на Миролюба Бенатова във предаването „Въпросите“

Проруската пропаганда е тясно свързана с национализма и шовинизма, които са противостоящи на европейската идея, на НАТО. Тя яхва вълната на националистически и конспиративни теории. Страниците, споделящи руската пропаганда и тези, на националистичните, са близки и много преплетени.

Как чрез икономически лостове Русия въздейства върху националните политики?

За целите не се използват специални страници или сайтове, които малко хора четат. За да се използва умело пропагандата трябва ракета носител, или захар около хапчето, тоест съдържание, което хората харесват и споделят. В него се вплита политическо послание, което ще отиде до хората.

Внушенията се вмъкват в страници на Фейсбук (ФБ) за забавление, като „Сръбска музика и песен“ например, в такива за вицове, за бодибилдинг, с религиозно съдържание.

Много умело се използва душевността на българския народ. Публикува се например „история, която просълзи света“, или „семейство загуби трите си деца“, съдържание, което да има емоционално отрицателна реакция.

Практиката сочи, че когото публикуваш материал, което е тъжен и има ужасии, сълзи, тъга му се обръща много повече внимание. Това е известно на пропагандаторите и затова в такива страници изведнъж се появява политическо съдържание от дезинформационния поток.

Важно е да се знае, че над половината от всяко видяно съдържание е свързано с дезинформация и пропаганда. Това много често е външно инспирирана, тоест идваща от друга държава или чужди икономически интереси.

Стратегията за популяризиране в Интернет е най-напред да се произвежда съдържание, възможно най-много и най-често.

Важно е също умелото боравене със символи. Това означава да се публикува съдържание, което хората искат да споделят и да се идентифицират с него. Това са красиви пейзажи, знамена, лозунги, които генерира някаква емоция и предизвика хората да почнат да говорят.

Къде и как се разпространява?

Руската пропаганда има голямо политическо и икономическо влияние върху медийния сектор у. Много от медиите ръководят информационната си политика, базирани на икономическа обвързаност с руски бизнес интереси. Всички провеждат координирани акции за дезинформация и пропаганда.

За Турски поток например, когато неистини тръгваха от руски издания, в рамките на 2-3 дни бяха публикувани в български сайтчета и в хиляди ФБ страници. След това преминаваха в национални медии.

Тези, които се опитваха да оборят тази кампания, оставаха непокрити от масовите медии. По малко се споделяха, защото са скучни, а хората, склонни да споделят конспирации, или подобни теории, нещо сензационно, са повече. Сухото оборване на факти остава на заден план.

Кое се чете най-много?

Най-ангажиращо съдържание е това, което те ядосва. Алгоритъмът на ФБ разбира, че трябва да го промотира, защото това ще привлече вниманието и ще държи читателя повече в приложението.

Хората имат много ограничено внимание, не им се занимава с информация, която не могат да смелят. Не им се чете такава, която не отговаря на тяхното мнение и отиват към съдържание, което потвърждава тяхното.

Истинския природен ресурс в едно общество е доверието. Ако почнеш да влияеш отрицателно на доверието в обществото, то отслабва и това го знаят много добре майсторите на пропагандата. Така е в целия свят.

Всички теми, които карат хората да не са съгласни излизат на повърхността. Винаги има за или против. Ти ако си маска си от едните, ако си без – от другите. Всяко нещо, което внася разделение в обществото, се пропагандира.

КГБ използва подобни прийоми от 60-те години

Financil Times публикуваха статия, която казваше как мерките, които използва Русия в момента, следват правилата, създадени през 60-те години в КГБ и наречени активни мероприятия, само че вече през интернет, а не както преди във вестници и телевизия. Пропагандаторите са си дали сметка, че технологиите могат да им помогнат и ги използват умело.

Останалите, които се защитават, трябваше първо да бъдат ударени силно, да се случи един голям скандал, да за обърнат внимание на това.

Тогава институциите на либерални държави се сетиха, че други държавни институции, на не толкова либерални и авторитарни държави вече използнат прийоми, които са използвал десетилетия назад.

Как се противопоставя света?

НАТО и ЕС много са закъснели. Помним скандала с „Кеймбридж Аналитика“, свързана с кандидатпрезидентската кампания на Доналд Тръмп през 2016.

В САЩ се сетиха първи, защото пострадаха, покрай тези избори. Тогава се видя силата на социалните медии.

ЕС едва през 2018 – 20 едва започнаха да се пробуждат. Забавянето им не е от незнание, а от навлезлата и там корупция, като „Синдрома Шрьодер“, което обяснява всичко.

След като се знае как работят и установят зависимости и модели ще можем да се борим, но със сигурност е доста закъсняло с тези мерки.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2022 08:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама