Бъдещето на енергетиката не е в топлоцентралите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 28, 2023 17:57

Бъдещето на енергетиката не е в топлоцентралите

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 27 януари - 2 февруари 2023 г., брой 4/1028, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Бъдещето на енергетиката не е свързано с електроцентралите, които произвеждат ток след като горят въглища. Новите възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) произвеждат най-евтината електроенергия, защото технологиите поевтиняват, създават се системи за съхранение на енергия.
Това е становището на Никола Газдов, председател на Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия, който бе гост на „Евродикоф“.
По-нататък той обясни, че високите цени на електроенергията са такива, защото на запад произвеждат ток от газ, която в момента нямат. „За нас това е добре, защото държавните тецове на въглища са на печалба, приходите от електроенергия са 3,5 млрд.
Това обаче е временно, цените ще се нормализират и ще намалеят.
Тецовете имат смисъл защото дават бекъп на системата, те са резервна мощност, в случай, че няма достатъчно вятър или слънчева енергия, или реактор на АЕЦ спре.
Държавата ги поддържа за предоставяне на резервна мощност, но от 2025 година тя ще може да се плаща само на централи, ако те изхвърлят не повече от 550 кг СО2 за всеки мегават час, произведена електроенергия.
Българските тецове в момента отделят около 1200 кг и ако искат да получат помощ, трябва да намалят отделянето на въглеродния диоксид.
Бъдещето на централите зависи от това какво ще се случи с цената на емисиите. Твърде вероятно е тя да достигне 100-120 евро на тон, т.е. произвеждат 1 мегаватчас, плащаш 1 тон емисии и от там нататък слагаш разходи за заплати, въглища.
През това време новите ВЕИ ще свалят цената на тока и тогава ще тецовете ща разберат, че ще бъде трудно да продават енергия на пазара.
Лошото е, ако пропуснем европейските пари за модернизация.

Когато се състезаваш със съседите си.

Енергийните системи на нашите съседи ще се променят много. Ако ние като страна исторически сме изнасяли ток на Турция и Гърция, сега и двете държави залагат ударно на нови слънчеви и вятърни мощности, които ще произвеждат много по-евтин ток от нашите тецове и на бъдещите ни ядрени мощности.
В Румъния ни изпревариха. Там за нови инвестиционни проекти се получава достъп до мрежата още в началото и става по-лесно реализирането им.
Строят няколкостотин мегавата нови проекти, успяха да изградят и система за съхранение на енергия.
Техния план за устойчивост вече работи, а при нас не.
Турция на всеки 10 години удвоява инсталираната мощност в държавата. В момента те са на 100-105 гигавата инсталирана мощност, като половината са на ВЕИ.
До 2035 година ще имат 190 – 200 гигавата, почти двойно, и над 75% ще бъдат вятър и слънце, със системи за съхранение на енергия. Те ще произвеждат евтин ток през деня и произведения от нашите атомни реактори няма какво да го правим.
Гърция има планове да инсталира над 23 мегавата, само соларни мощности, отделно вятърни генератори.
От ЕС са им отпуснали 1 млр. евро за батерии.
Румъния сключи меморандум с Азербайджан, Грузия и Унгария за високоволтова линия, която да свърза Азия с Европа. Гърция сключи подобен договор с Израел.
Очертава се ние ще бъдем притиснати отвсякъде от доставчици на електроенергия.
Ако продължим да се правим, че глобалните и регионалните събития не ни засягат, ще си останем в 20 век в енергетиката, с въглищните си централи.
Без евтин ток на дългосрочно предвидими цени, българската индустрия няма да е конкурентоспособна.

Алтернативата

Алтернативата е да облекчиш процедурите за ВЕИ инсталации и да привлечеш частни капитали, а не парите на хората да се инвестират от държавни чиновници с неясна рентабилност. Паралелно със съседите трябва да работим да се превърнем в регион, който изнася евтина енергия към Централна и Западна Европа.
Това би се случило със засилване на преносния капацитет.
В България имаме над 16 000 км далокопроводи, което е добре. Трябва да преговаряме с Гърция, Румания и Турция и с ЕК, да се увеличава трансграничния капацитет и да има нов восоковолтов коридор или разширение на сегашния, който да помогне да изнасяме тока към големите консуматори в Европа.

ВЕИ не са панацея. Никой не твърди, че ВЕИ пред следващите 4 – 5 години могат да покриват 100% от нуждите на енергийният микс на страната. Това не е еднократен акт, а процес. Той е необратим, защото цената на технологиите намаля с над 90% през последните 10 години и продължава да намалява.

Какъв капацитет имаме

В България има запитвания за над 30 гигавата мощности, а има инсталирани 12 мегавата.
Консумацията ни е между 4 и 7 000 мегавата на час. Тоест тези 30 000 мегавата, ако се построят, няма как да консумираме тока им в страната.

Ядреният реактор от Козлодуй дава 7500 – 8000 часа годишно електроенергия. Това е през повечето месеци и тя не може да се регулира надолу и нагоре.
Една соларна инсталация може да произвежда 1400 – 1500 часа, вятърните – около 2300 часа.
Когато ги съберем и като сложим батерии за съхранение на енергия, можем да отидем до 3000 – 3500 часа, тоест да се доближим до половината от времето през годината.

Очертават се нови добре заплатени работни места

Евтиният ток занапред ще идва от нови възобновяеми източници. Създаването на ВЕИ паркове има полза за българската икономика, защото възникват десетки хиляди работни места. Вече само в инсталаторския сектор работят до 10 000 човека, като голяма част от тези компании са извън страната. Потенциалът е огромен.
В Европа ще има дефицит от над 1 млн. работници в тази индустрия, от които поне 700 000 инсталатори и монтажници. Това е сектор, в който български компании са най-силни, имат история от над 10 години, конкурентни са. Те започнаха като подизпълнители, а сега генерални изпълнители. Има фирми, които плащат до 25 – 30 евро на час.
Част от миньорите вече работят и по соларни инсталации. Това са технически грамотни работници, които не се притесняват да работят с ръцете си и а тази работа е по-лека и по-добре платена.

По-гъвкави с новата индустриална революция

Това е нова индустриалната революция, тези процеси ще продължат с десетилетия и са неизбежни.
Този тип инсталации предлагат и децентрализация. Това е система, съставена от много малки островчета и при нужда могат да работят самостоятелно. Така не може да се извади от строя цялата система.
Сегашните енергийни системи са централизирани и като се удари подстанция или ТЕЦ и цялата система пада, което видяхме в Украйна.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 28, 2023 17:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама