Бракониер отнесе солена глоба заради мрежи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 1, 2021 12:17

Бракониер отнесе солена глоба заради мрежи

Акценти

  • Регионален вестник, # 20/952 година XVIII, 28 май – 3 юни 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Съдът в Харманли потвърди наложеното наказателното постановление от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) на Й. К. от Маджарово. Той бе установен от контролните органи край язовир Ивайловград да пренася 400 метра годни за употреба хрилни мрежи, което е в нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. За това му е наложена глоба от 3000 лв.
Това е най-високото наказание, защото са му издавани още четири постановления за нарушения през годините, т.е. не се касае за единичен случаи, а за системност в поведението му, са част от мотивите на съда.
Нарушението е извършено на 12 ноември 2020 година на брега на язовир „Ивайловград“. Тогава Костадин Костадинов – инспектор от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА – Хасково и друг служител на агенцията установили, че с Фолксваген „Пасат“ се превозват мрежи. Колата е собственост на управник на Маджарово – И.С., а мрежите – на Й.К.
Те не показали документи за самоличност, а служителят на ИАРА поискал съдействие от полицията. Вместо полицай на място пристигнал високопоставен служител от Община Маджарово, който бил ядосан, че се занимават с негови хора. Наредил на местните да товарят мрежите и да тръгват. На служителите на ИАРА подхвърлил, че ще видят какво ги очаква.
По-късно полицай все пак дошъл и заедно със служителите на ИАРА открили двамата мъже в Къща за гости наблизо. Там направили акт на Й.К.
След този случай Костадин Костадинов бе съкратен от работа, а след като в медиите се появиха публикации в негова защита, е възстановен.
На делото в съда в Харманли, където бе обжалвана глобата, безпрецедентно присъстваше и прокурор Петър Петров. Той заедно с адвоката на жалбоподаталя атакуваха държавните служители на ИАРА. Според държавния обвинител мрежите, установени в колата на нарушителя, на брега на язовира не са в противоречие на закона, защото според него при пренасяне и превозване на мрежи трябва да има движение във времето и пространството, а такова на колата не е имало. Колата е била спряна.
Съдът не се съобрази с това тълкувание, а нарушителят освен глобата ще трябва да плати и 80 лева, представляваща юрисконсултско възнаграждение.
Присъдата на Харманлийския районен съд подлежи за обжалване пред Административен съд – Хасково, в 14-дневен срок.

Закон за рибарството и аквакултурите

Чл. 39а. (Нов – ДВ, бр. 55 от 2018 г.) (1) Забранява се риболовът с мрежени риболовни уреди в обектите по чл. 3, ал. 1, с изключение на риболова, извършван:
(2) Забранява се пренасянето и превозването на мрежени риболовни уреди.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 1, 2021 12:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама