Болницата в Харманли продава имоти, за да плати на доставчици

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 11, 2021 10:14

Болницата в Харманли продава имоти, за да плати на доставчици

Акценти

  • Регионален вестник, # 36/968 година XVIII, 8 - 14 октомври 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Болницата в Харманли продава 18 имота, за да си плати просрочени задължения към фирмите, доставчици на лекарства и консумативи. Това стана ясно от докладна, внесена за разглеждане на последната сесия на ОбС – Харманли.
Към нея е приложена докладна на управителя д-р Чанкова. В нея тя обяснява трудното финансовото състояние на „МБАЛ-Харманли“ ЕООД и начинът, по който може да се излезе от него.
Ето част от докладната:
В съответствие със заповедта на здравния министър от 01.11.20 г. болницата започна да приема и лекува болни от COVID-19 и до 14.09.21 г. през лечебното заведение са преминали 527 заразени пациенти. Броят на болните с други диагнози рязко намаля, поради страх от заразяване с COVID-19.
През 2020 г. броят на лекуваните болни в „МБАЛ-Харманли“ е 3803, за сравнение през 2019 г. броят е 5601. Това доведе до намаление на средствата от основния източник на финансиране на болницата – средства от клинични пътеки, заплащани от НЗОК.
С разрешение на Общински съвет – Харманли, дружеството сключи договор за овърдрафт за 50 000 лв., благодарение на което за сега се опитваме да се справим.
Към 31.08.21г. болницата има просрочени задължения за лекарства – 56 209 лв., за лични предпазни средства и други консумативи – 23 698 лв. обезщетения към персонала – неплатени отпуски, обезщетение за пенсиониране – 203 325 лв.
През 2021 г. H30K, според правилата за работа в епидемична обстановка, доплаща до 85% от средната годишна прогнозна сума, което за „МБАЛ-Харманли“ е 250 000 лв. При положение, че основните заплати на персонала са около 260 000 лв., средства за издръжка на болницата почти не остават, ако не е субсидията от МЗ, която е около 49 000 лв. месечно.
Всички усилия на ръководството без финансова помощ от страна на Общината в размер на 150 000 лв. ще останат напразни и болницата в Харманли като търговско дружество ще се декапитализира“, се казва в докладната от управителя.
Имаше различни изказвания, от опозицията обвиха кмета, че не се справя със ситуацията.
Според Михаил Лисков Мария Киркова не може да намери 150 000 лева и да спаси болницата и “ще продаде имоти, за да платим разноски на болницата”.
„Даваме 32 000 лв. за сондажни кладенци на любимия ни стадион и за постамент на Стоичков още 60 000 лева, а не можем да намерим пари за болницата. Това няма да ни разреши проблема“, заключи той и предложи да се вземат от резерва.
Госпожа Киркова каза, че в резерва има 50 – 60 000 лева. „Става въпрос за реални пари, които ще се дадат. Ако ги имаме, ще ги дадем. Всички сме отдадени това да се случи. Нека не говорим кой милее и кой не. Ще търсим възможности. Имаме кредит за обезщетенията в Бисер, токът се увеличава, а следващият месец идват сметките. И аз искам да се решат проблемите на болницата, но трябват реални пари, а не обещания.
От къде да ги вземем на момента? Няма от къде да дадем половин милион за болницата.”
Мирослав Стойчев изрази свое предложение: „Да говори популистки всеки може. Както каза Киркова, общината няма пари и това е вариант. Икономическият екип на болницата да вземе кредит и да плати тези належащи разходи. В момента лихвите са ниски.“
Диляна Комитова предложи друго решение. Според нея фирмата, която ще прави големите инвестиции за фотоволтаици край село Поляново, да преведе авансово парите от таксите за общината и с тях да се платят задълженията на болницата.
Докладната се прие с 26 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 11, 2021 10:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама