Близо милион европари са излети в чашата на яз. „Ивайловград“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 24, 2023 19:34

Близо милион европари са излети в чашата на яз. „Ивайловград“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 21 - 27 април 2023 г., брой 16/1040, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Трансграничен проект за близо милион лева е реализиран в чашата на язовир „Ивайловград“. Това противоречи на Закона за водите, а възложителят, Община Ивайловград и други институции са извършили много нарушения при реализирането му. Това бе констатирано от служители на РДНСК – Хасково, които на 6 април извършиха проверка на място в присъствието на Кръстю Делииванов – заместник-кмет на община Ивайловград.
Проверяващите са установили, че изградените осем обекта (хангар, навес, беседка, осветителни тела, детска площадка) и подходите от чакълирания път до тях са изпълнени под кота +130,75 м, видно от съществуващ репер, разположен над посочените строежи, като по проект те трябва да бъдат изпълнени над кота 131,00 м.
Любопитното е, че обектът има технически проект, одобрен на 27.03.2018 г. от главния архитект на община Ивайловград. В ситуационната част „Архитектурна“ – „Туристически път до язовира“, е посочена ограничителна кота 131,00 м, над която би трябвало да е разположен строежът. Той обаче е извършен под нея.
Обектът е изграден върху частна държавна собственост на съседното село Ламбух. За него има издадена заповед на РДГ – Кърджали, за „разрешаване изграждането на архитектурни елементи за обслужване на туризма“. Има и разрешение за строеж, издадено от главния архитект на община Ивайловград, презаверено на 20.04.2021г., с възложител Общината.
Има и окончателен доклад от ЕТ “Стройнадзор“ ЕООД – Хасково, за завършения строеж, който е от 19 февруари 2022 г.
На брега на язовир “Ивайловград“ преди години бяха построени много частни вили. През 2011 година министър на МРРБ – Росен Плевнелиев, заяви, че от ДНСК са издадени 169 заповеди за премахване на незаконни обекти и те бяха съборени.
Строежът е по проект „По- добряване на условията за достъп до природни, културни и туристически обекти чрез създаване на зони за отдих и туризъм в землището на с. Ламбух, община Ивайловград“, с подобект „Туристически път до язовир „Ивайловград”.
Стойността му е 490 774.34 €, като съфинансирането от ЕС е 85%. Насочен е към повишаване на туристическата привлекателност на транс граничния район Ивайловград и Кешан.
В писмото на РДНСК до кмета на община Ивайловград е записано, че „следва да разпореди извършване на проверка по случая за предприемане на действия по реда на чл. 225а от ЗУТ“. Посоченият член гласи, че кметът трябва да издаде заповед за премахване на незаконния строеж.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 24, 2023 19:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама