Благотворителен концерт на СУ „Д-р Петър Берон“ събра 1100 лева

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 17, 2024 18:50

Благотворителен концерт на СУ „Д-р Петър Берон“ събра 1100 лева

Настоящи и бивши възпитаници на СУ „Д-р Петър Берон“ в Тополовград на благотворителен концерт събраха 1100 лева. Той се състоя на 14 март в читалището в сакарския град. Събраните средства от него ще се прибавят към дарените до момента 17 270 лв. за направата на бюст – паметник на патрона на училището, откриването на който ще бъде на 22 март.

Пред пълната със зрители зала и уважилите събитието гости: кметът на общината Божин Божинов, председателят на ОбС Силвия Георгиева, зам.-кметът Данчо Трифонов, настроението и усещането този път бяха други. Настоящи и бивши възпитаници на СУ „Д-р Петър Берон“ пяха, рецитираха, танцуваха за събиране на средства за поставянето на бюст паметник на патрона на училището в неговия двор.
Благородната мисия бе по повод 225 години от рождението на д-р Петър Берон, 200 години от написването на Рибния буквар и 79 години от откриването на Гимназията в Тополовград. Бе създадена инициативата “Да оставим светла диря, за да ни има и след нас дори”, част от която бе и този Благотворителен концерт.
Във фоайето на читалището можеше да се види изложба на художници от различни поколения, възпитаници на Гимназията /както и до ден днешен я наричат тополовградчани/.
А самият концерт бе една добре направена постановка – събрана, не разточителна с интересни водещи от бивши и сегашни възпитаници и учители и изпълнители в програмата. Започна се с кратка презентация за 79-годишната история на Гимназията и когато се споменаваха имената на директорите през тези години, най-бурни бха аплодисментите за Добри Денков, Христама Бургазлиева и настоящият Златка Господинова.
Кирил Марков, бивш възпитаник на гимназията от Випуск 1975, и неговата авторската песен „Тополовград“ бяха в началото на програмата, той в последствие изпълни и една популярна италианска канцонета „О соле мио“. Последва майсторско изпълнение на скечове по “Автобиография” на Бранислав Нушич от Вълчо Янев – актьор в Драматичен театър “Невена Коканова”, Ямбол, и режисьор на Театър на комедията “Велко Кънев”, Красимир Василев – актьор в Драматичен театър Пловдив и Стамо Стамов – актьор в местния театър. Всички учили в това училище през различни години и които разсмяха до сълзи зрителите в залата. Помагаше им в поддържаща роля Силвия Семерджиева.
Дойде ред и на гост – изпълнителя Диман Панчев солист в Държавната опера Бургас и неговия руски романс “Очи черньие”, един от многото с радост подкрепили инициативата за паметника на д-р Петър Берон.
На сцената се появиха и изпълнителите от МВГ „Авролева“, с ръководител Стойчо Чобанов – повечето бивши възпитаници на гомназията с песента си „Сакар“.
Много аплодисменти получиха и Лиляна Личева – 10. клас и Денислава Панкова – 8. клас. Две талантливи момичета изпълниха песните “Бягство”, „Има дни“ и “Революция Z” в съпровод на Георги Георгиев – Герго и Христо Теодосиев.
След тях сцената оцветиха и раздвижиха вдъхновяващите, красиви и забавни мажоретки от „Сияйни звезди“ с ръководител Йовка Дионисова – Маркова.
Към края на концерта зрителите бяха зарадвани от Дара, Денислава, Силвия и Уарис момичетата от танцова формация “Сакарска китка”, с ръководител Дарина Терзиева и фолклорен състав “Луди млади”, ръководен от Тодорка Бурналова.
В края звуча „Многая лета“ в изпълнение на мъжкия хор, Кирил Марков и Диман Панчев, а цветя за изпълнителите поднесоха кметът Божин Божинов, Настоятелството на читалището, Красимира Ятакчиева – управител на Сдружение ЧАР – Бургас. Равносметката от събраните средства на концерта е, че това са 1100 лв., които се прибавят към събраните до момента от дарители 17 270 лв. за направата на бюст – паметник на патрона на училището, откриването на който ще бъде на 22 март.

Вижте как премина концерта в прикаченото видео, а повече подробности ще научите в печатното издание в петък.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 17, 2024 18:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама