Бивши пилоти от UK са привлечени да помогнат на китайските военни, твърдят от МО

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 18, 2022 09:10

Бивши пилоти от UK са привлечени да помогнат на китайските военни, твърдят от МО

Акценти

  • "Това е доходоносен пакет, който се предлага на хората", казва един западен служител.
  • "Парите са силен мотиватор." Смята се, че някои от пакетите са на стойност до 237 911 паунда (270 000 долара)

Свързани публикации

От Министерството на отбраната на Обединеното кралство твърдят, че бивши британски военни пилоти са привлечени в Китай с големи суми пари, за да предадат опита си на китайската армия.

Смята се, че до 30 бивши британски военни пилоти са заминали да обучават членове на Китайската народноосвободителна армия.

Обединеното кралство е направило предупредителен протокол, за да предупреди бившите военни пилоти да не работят за китайската армия.

Опитите за подбор на пилоти продължават и напоследък се засилват, твърдят западни служители.

Говорител на Министерството на отбраната заяви, че обучението и набирането на пилоти не нарушава действащото законодателство на Обединеното кралство, но длъжностни лица в Обединеното кралство и други държави се опитват да възпрат тази дейност.

„Това е доходоносен пакет, който се предлага на хората“, казва един западен служител. „Парите са силен мотиватор.“ Смята се, че някои от пакетите са на стойност до 237 911 паунда (270 000 долара).

Опитите за издирване на пилоти продължават и напоследък се засилват, казват западни служители. Говорител на Министерството на отбраната каза, че обучението и набирането на пилоти не нарушава нито един действащ закон на Обединеното кралство, но служители в Обединеното кралство и други страни се опитват да възпрат дейността. „Това е доходоносен пакет, който се предлага на хората“, каза един западен служител. „Парите са силен мотиватор.“ Смята се, че някои от пакетите струват £237 911 ($270 000).

Пенсионираните британски пилоти се използват, за да разберат начина, по който работят западните самолети и пилоти – информация, която може да бъде от съществено значение в случай на конфликт, например над Тайван.

„Те са много привлекателна група от хора, които могат да предадат тези знания“, казва западен служител. „Необходими са западни пилоти с голям опит, които да помогнат за развитието на тактиката и възможностите на китайските военновъздушни сили.“

През 2019 г. Обединеното кралство за първи път научи за малък брой случаи на набиране на бивши военни пилоти, които бяха разгледани поотделно. Пандемията Ковида-19 забави опитите, когато пътуването до Китай беше почти невъзможно, но сега опитите се увеличиха, което доведе до това предупреждение.

„Видяхме, че тя се увеличава значително“, заяви западен служител на брифинг пред журналисти. „Проблемът продължава.“ На прицел е настоящ обслужващ персонал, но се смята, че никой не е приел.

Пилотите имат опит на бързи самолети и хеликоптери и идват от цялата армия, а не само от Кралските военновъздушни сили. Те са летели на „Тайфун“, „Ягуар“, „Хариер“ и „Торнадо“.

Не се смята, че ще участват пилоти на F-35, въпреки че се смята, че Китай се интересува от тях. Някои от пилотите са в края на 50-те си години и са напуснали армията преди известно време. На прицел са били и пилоти от други съюзнически държави.

Длъжностни лица заявиха, че те са набирани чрез посредници-ловци на глави и посочиха конкретна летателна академия, базирана в Южна Африка, като замесена.

Няма доказателства, че някой от пилотите е нарушил Закона за служебната тайна или че е извършил престъпление. Целта на предупреждението е да се опита да възпре дейността и да информира настоящия персонал и партньорите в сектора, както и да напомни на персонала за задълженията му да защитава поверителната информация.

„Предприемаме решителни стъпки, за да спрем китайските схеми за набиране на персонал, които се опитват да издирят служещи и бивши пилоти от въоръжените сили на Обединеното кралство, за да обучават служители на Народноосвободителната армия в Китайската народна република“, заяви говорител на МО.

„Целият служещ и бивш личен състав вече е обект на Закона за служебната тайна и ние преразглеждаме използването на договори за поверителност и споразумения за неразкриване на информация в цялата отбрана, а новият законопроект за националната сигурност ще създаде допълнителни инструменти за справяне със съвременните предизвикателства пред сигурността – включително и това.“

Снимка: Интернет

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 18, 2022 09:10
Напиши коментар

2 Коментара

  1. бай Хой октомври 18, 11:41

    Това какво общо има с региона, Иване? Омръзна ми от твоите простотии.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама