Бежанци, трафик, полиция и корупция безкрай

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 3, 2022 10:17

Бежанци, трафик, полиция и корупция безкрай

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 2 – 8 септември 2022 г., брой 31//1009, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Когато се спомене думата бежанци, веднага след нея се нареждат: граница, полиция, корупция, катастрофа. Те са най-повтаряните в последно време.
В началото проблемите с мигрантите се замитаха под килима, защото по веригата, по която ги прекарват, се плащаше на всички.
През последните месеци обаче нещата загрубяха. От полицията непрекъснато публикуват съобщения за мигранти, които продават дрога, карат без книжка и вършат други нарушения. Много от тях имат постоянни адреси в България и поеха изцяло трафика на бежанци.
Като връх (засега) се очерта инцидентът на 25 август в Бургас, при който загинаха двама полицаи в опит да спрат автобус, пълен с мигранти.
Това даде повод да обществото да зададе много въпроси към тези, които поддържат обществения ред.
Управляващите от своя страна обещаха да се справят, а вътрешният министър Иван Демерджиев от Бургас се закани на каналджиите: „Ще им отвърнем с цялата си мощ!“ В резултат на това заместник-директорът на Гранична полиция Деян Моллов подаде оставка.
„Изненадващо“ на другия ден пак в Бургас откриха 141 мигранти, 88 от които бяха в ТИР. Последваха други 40 в София, дни след това в Харманли намериха 17.
Преди две седмици в Града на Белоногата при опит да спрат кола, управлявана от мъж с бежански статут в България, той се удари в патрулка.
Заловиха го, а заедно с него още четирима, а в хотелската им стая откриха наркотици.
Това е част от скритата до този момент картина с мигрансткия проблем.
Инцидентът в Бургас изкара на показ всичко онова, което се върши при трафика на мигранти.
Стана ясно че:
– групи от десетки хора спокойно могат да преминат необезпокоявано държавната ни граница, на която има желязна ограда и видеонаблюдение за стотици милиони;
– могат да се превозват мигранти като организирани туристически групи, а каналджиите не ги е страх от полицията и не изпълняват нейни заповеди;
– всяко денонощие у нас биват хващани около 1000 мигранти, според заместник главния секретар на МВР Станимир Станев;
– по веригата за всеки един се плаща не по-малко от 1000 евро;
– професията „граничен полицай“ се оказа много търсена.
От всичко това става ясно, че корупцията в страната ни е безкрайна.

Сега предстои дълго разследване, съдебен процес за да се изяснят виновните за предисвестената трагедия в Бургас. През това време вече ще сме забравили за нея, а хиляди мигранти ще се преминали страната плащайки за това на когото трябва.

От досегашните напъни този процес да се овладее е ясно, че никой не е посмял да стигне докрай и да разследва каналите за трафик. Политици, които трябва и да направят така, че службите да не са проядени от корупция, не смеят да вземат адекватни мерки.

Към България има мигрантски натиск вече 10 години, за справяне с него получаваме милиони от ЕС, но видими резултати няма.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 3, 2022 10:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама