Банки и телекоми вдигат такси на бедни и богати

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 25, 2022 07:34

Банки и телекоми вдигат такси на бедни и богати

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 21-28 януари 2022 г., брой 3/981година XIX Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Банки и мобилни оператори вдигнаха цени на таксите на услугите, които предлагат. Те направиха това с есемеси до своите абонати. Увеличенията при финансовите институции са от 5 до 30%!
Повишението на част от таксите и комисионите в тарифите, при теглене на каса, при погасяване на кредит, преводите на пари, ползването на дебитните карти са само част от увеличенията, които се стовариха тихомълком върху клиентите им.
„Миналата година средно таксата за поддръжка на разплащателна сметка е била 2,50 лв., а сега с 1 лв. повече. Друга тенденция, която забелязваме, е, че значително по-скъпи са операциите, които се извършват на място в клонова мрежа“, каза Десислава Николова, финансов анализатор от MoitePari.bg за Новините на bTV.
На 5 януари банките публикуваха новите си тарифи, от които става ясно, че ползването на банкомат вече не е безплатно.
Пет банки са обявили, че в началото на годината увеличават най-масовите такси, съобщава бТВ.
Например тази за теглене на пари от банкомат се е увеличила с между 5 и 25 процента.
От НОВА телевизия дават за пример една от големите банки у нас. При разбивката на новите й тарифи става ясно, че при теглене на пари от банкомат вместо 30 стотинки хората ще плащат 0,16 процента от изтеглената сума. Ако устройството, от което теглим пари, е на друга банка, тарифата ще е 0,20 на сто от сумата.
Така например при внасянето на пари в брой на банкомат, те ще начисляват по 20 стотинки за физически лица, а за фирмите таксата ще е процент от вноската. Обслужването на разплащателна сметка без дебитна карта също поскъпва за някои от банките и достига до 3,80 – 4 лева на месец.
Ако искаш да си смениш пин кода на дебитната си карта, ще ти удържат 5,00 лева вместо досегашните 3,00.
Лукавите предприемачи разбраха, че хората започват да използват повече банкоматите и реагираха веднага, като увеличиха таксите на тези услуги. Като аргумент изтъкват, че имат повишени разходи за нови машини и поддържането им.

От 10 и 30 на сто е поскъпнало обслужването на гише.

Основната причина за вдигането на банковите услуги са ниските лихви по кредитите, коментират специалистите. „Когато имаме отрицателни лихвени проценти, основният модел на банките, свързан с даването на кредити и получаването на депозити, започва да се разваля… Нетният доход от лихви започва да спада”, твърди икономистът Стоян Панчев.
Логиката е, че след като приходите за банките в условията на инфлация са по-малко, те трябва да се набавят от някъде.
Прогнозите са, че през тази година лихвите по кредитите ще се повишат, но това едва ли ще накара банкерите да намалят таксите си.
От финансовите институции обясняват, че промяната в тарифите е била заложена отдавна, но е била задържана заради корона кризата и извънредното положение у нас.

Подобряване в качеството на услугите – това е най-често срещаният аргумент на банките. В действителност обаче ние към настоящия момент не знаем всъщност каква е себестойността на тази услуга, която плащаме“, допълни финансов анализатор през бТВ.
Все още при разплащане с карти няма такси, но и за това ще се намери повод те да се обложат.
Да печелят по време на пандемия не пропуснаха и други мастодонти…. Чиито услуги се ползват от милиони хора съобщиха, че ще вдигат , кмесечните такси на своите абонати
Tелекомуникационна компания „Теленор“ съобщи, че по действащите договори от февруари ту се увеличава с 3.3%, колкото е средногодишният индекс на потребителските цени за 2021 г.
В края на миналата година А1 и „Теленор“ обявиха, че ще увеличат таксите по договорите на своите клиенти. Комисията за защита на потребителите забрани обаче на мобилните оператори да „натрупват“ индекси на поскъпване, и припомни, че компаниите имат право да осъвременяват цените си, но само с инфлацията за предходната година.
Теленор“ и А1 обжалваха заповедта за забрана пред съда. Но в рамките на дни няколко дни магистратите отхвърлиха последователно възраженията и на двете компании.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 25, 2022 07:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама