Бабинден бе празнуван в няколко села

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 29, 2024 19:15

Бабинден бе празнуван в няколко села

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 04/1076, година XXl, 26 - 01 февруари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Жени от няколко села в община Тополовград отпразнуваха Бабинден на 21 януари. Това направиха бабите от Радовец, Устрем, Срем, Мрамор и Орешник. Именно в тези населени места от общината, тази традиция продължава да се спазва, макар и участничките в нея да остават все по-малко и традицията с всичките елементи в нея да става все по-съкратена – до едно скромно събитие.
Най-шумно и многолюдно бе празненството в село Устрeм, където за пръв път от много години бабите се събраха на едно място – в заведението „Ален мак“. Досега те празнуваха разделени на две, три, че и повече групи на различни места, но тази година се обединиха. Както повелява традицията, това бе празник само за жените и мъже не се допускаха да припарят до заведението.
В ролята на „главната баба“ за поредна година влезе д-р Мария Попиванова, която допреди няколко години бе личен лекар на селото. По-младите жени ритуално умиха ръцете ѝ, а тя ги благослови и пожела на тези, които още могат – младите да се радват на деца. Така бе почетен този ден в община Тополовград.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 29, 2024 19:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама