Античен шлем, принадлежал на воин от висок ранг, ни върнаха от Щатите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 12, 2022 10:30

Античен шлем, принадлежал на воин от висок ранг, ни върнаха от Щатите

Акценти

  • Генералният консул на Република България в Ню Йорк Мая Христова връчи благодарствени писма от името на министър Бойко Рашков на ръководителите на службите на САЩ, провели успешното разследване в сътрудничество с ГДБОП и ДМОС - МВР

Свързани публикации

Античен шлем, принадлежал на воин от висок ранг, ни върнаха от САЩ. Той е бил притежание на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света, след като разследващите американски органи успели да докажат, че артефактът е бил внесен у тях чрез незаконен трафик на антики.

Шлемът, датиращ от 4-3 век пр. н.е., е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали. Смята се, че произходът му е от територията на България – близо до сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград. Американските експерти даже допускали, че е принадлежал на Филип Македонски.

Той е връчен на Българската държава на 10 февруари в Генералното консулство на България в Ню Йорк, на официална церемония.

Връщането на ценния артефакт на България е станало възможно благодарение на успешно проведена мащабна международна операция за неутрализиране на престъпна схема за трафик на културно-исторически ценности. В операцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, са участвали правоприлагащи служби от общо 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция.

Източник: Пресцентър на МВР

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 12, 2022 10:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама