Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Чийзкейк с ахчак и дърпани банички бяха част от Фестивала на царския орел

8 минути
В него участва MasterChef 2021 и Деси Добрева
Фестивала на царския орел

Фестивала на царския орел

Ястия и продукти, които Сакар пази и ражда, сувенири, картини, цветя и вино бяха всичко това бе събрано на едно място на Фестивала на царския орел в Тополовград. Той се проведе в събота, 19 октомври, и на над 50 щанда местни производители бяха изложили своята продукция.
Във феста участва Мария Жекова, победител в MasterChef 2021 със своя храна природата и нейните дарове. Тя каза, че когато пътувала из този край много се впечатлила от продукти, които Сакар пази и ражда и това я накарало да приготви с местни продукти свои ястия.
Тя предложи чийзкейк с ахчака на Павлинка, които сервира с желе от дюли.
Вдъхновена от сусамената баница мастър шеф Желева направи кроасани със сусамов крем, приготви яхния с български нахут, предложи домашно направени наденички от говеждо и телешко месо. Друг деликатес бяха дърпани банички с булгур и кисело зеле по стара рецепта, сервирани със сос от печени пиперки, които са традиционни за региона.
Освен това на нейния щанд имаше лимецов квасен хляб, печен на подница, както се е правило едно време, домашен сладолед на основата на сакарско биволско мляко в четири вкуса, сакарски шафран, бадемов тахан и печена тиква.
Тя била вдъхновена от симбиозата между местните и природа. „Хората от този край ги е грижа за дивата природа, те са се синхронизирали с нея и са си дали сметка, че ние без нея не можем и чрез храната си показваме тази любов“, каза тя.
Във фолклорна програма участваха самодейни състави от общините Тополовград, Свиленград и Харманли.Фестивалът завърши с изпълнение на Деси Добрева и Лили Личева.
Той бе организиран от Община Тополовград и Българското дружество за защита на птиците, а заместник-кмета Красимира Атанасова е Стойчо Стойчев го откриха с приветствени думи. В рамките на събитието бе организирана екскурзия до Палеокастро.
Фестивалът за пръв път се проведе през 2013, година а след него имаше три издания, до 2015-та. Първото или пилотното, както го нарекоха организаторите, се състоя в последния ден на август 2013 г
Организаторите – Община Тополовград и БДЗП, бяха осигурили над 20 щанда за участниците в изложбата на местните продукти, а участниците се бяха постарали те да бъдат подредени с много естетика и красота.
Тогава по инициатива на местния поет Николай Дялков, негови колеги от общината – Геновева Стоянова, Илко Карайчев и Петко Илиев, продаваха книги, свои и на приятели и колеги от страната, като събраните средства отидоха за подпомагане на каузата на Георги Киряков.

Царският орел е един от най-забележителните видове в България и този фестивал е израз на дългогодишните усилия на БДЗП и местните общности за неговото опазване. Мястото, което заема царският орел в екосистемата на пасищата, отразява и тясната връзка между биоразнообразието и традиционното земеделие в региона.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights