Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Само от БСП отговориха каква са я свършили в ОбС

14 минути
Съветниците се отчетоха за работата си от началото на мандата си
Отговори на БСП

Отговори на БСП

В началото на миналия месец изпратихме 10 въпроса на съветниците от Общински съвет – Харманли, които гласуваха да си увеличат заплатата. За нас бе интересно да разберем каква работа са свършили през 10 месеца, които са съветници.
Изпрахме мейли до:
Веса Христова, Галя Братанова, Димитър Димитров, Динко Тървалиев, Николай Николов, Стефка Здравкова от ГЕРБ, Борислав Василев, Диляна Комитова, Емил Димитров, Любомир Андреев от БСП;Назми Сали, Сезгин Мустафа от ДПС и Росица Христозова от „Възраждане“.
Досега сме получили отговор само от Диляна Комитова, председател на групата коалиция „БСП за България“, която дава отчет за техните съветници.
“От началото на мандата на ОбС Харманли / ноември 2023 г./ от представяната от мен група има входирани общо 10 питания, 2 докладни, 3 предложение и е подготвен проект за Наредба.
Любомир Андреев бе изваден от групата, като за времето, през което бе неин член, зададе едно питане, за което получи отговор.
Емил Димитров от началото на мандата до сега е:
– отправил към кмет Мария Киркова и получил отговор на едно питане, което се отнася до нерационалното ползване на спортните съоръжения;
– направил е едно предложение, относно оборудване на мултифункционалната зала на спортен комплекс „Хеброс“ с обезопасителни мрежи и спортни врати за хокей на трева за възможно провеждане на тренировъчен процес, държавни състезания и международни първенства по хокей на трева на закрито;
– входира докладна за предоставяне на месечно финансово подпомагане за високи спортни постижения. Предложеното решение бе гласувано с мнозинство;
– изготви проект за Наредба за критериите и реда за финансово подпомагане на спортните клубове, която предстои да бъде входирана.
Емил Димитров е член на постоянната комисия по ТУиС (устройство на територията, транспорт, благоустрояване и екология), както и на комисията по „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението и транспорт“. Взема активно участие по време на заседанията на постоянните и временни комисии.
Борислав Василев е член на постоянните комисии по: Здравеопазване и социални дейности и Противодействие на корупцията. От началото на мандата до сега е задал три питания, относно:
– количество и местонахождение на вибропресовани паркинг елементи и възможности за закупуване от гражданите, както и къде е премахнатия асфалт от ремонтираните улици;
– проблем с канализацията в библиотека в град Харманли, находяща се в Културен център след обилен дъжд;
– компрометирани части от тротоари в централната градска част в на града и възможностите за ремонтирането им, което е проблем както за майките с детски колички, така и за хората с увреждания, които се предвижваме с помощни средства.
Борислав Василев взема изключително активно участие по време на заседанията на постоянните и временни комисии.
Диляна Комитова от началото на мандата на ОбС – Харманли е с шест питания, две предложения и една докладна.
Постави въпроса: Колко квадратни метра гранит и мрамор бяха демонтирани и къде се намират в момента? За какво ще бъдат ползвани, или ще бъдат предоставяни за закупуване от гражданите?
На това питане бе получен странния отговор, а именно, че: „цялото количество плочи-гранит и мрамор демонтирани от пл. “Възраждане“ ще бъдат използвани за изграждане или ремонт на общински обекти, разположени на територията на община Харманли.“
Така и не стана ясно нито колко е количеството, нито къде ще бъдат използвани!!!
Второто питане се отнася за проблем с климатиците в библиотеката, находяща се в Културен център Харманли.
В резултат на това питане бе извършена проверка и се констатира необходимостта от подмяна на климатиците. Обявената обществена поръчка пропада. Опитите продължават.
Третото питане бе във връзка с факта, че нито един жилищен блок в Харманли, кандидатствал за саниране, не е одобрен.
Четвъртото питане касае причината Община Харманли да не се възползва от възможността да усвои 30 000 000 лв. от бюджета на България, както и кой ръководен служител от общинска администрация носи отговорност за това и на кого е пряко подчинен?
Отговорът не бе удоволетворяващ!
Петото питане засяга компрометирани стълби в централната градска част.
Получихме уверението на госпожа Киркова, кмет на Община Харманли, че в рамките на тази календарна година ще бъде извършен ремонт на същите.
Шестото питане се отнася до изпълнение на строителната програма на община Харманли за 2024г. , а именно за колко от посочените обекти в питането след приемане на бюджета на община Харманли има възложено проектиране и за кои други обекти има възложено проектиране? За колко и кои обекти очаквате да има изготвени инвестиционно-технически проекти до септември? Отговора може да намерите в сайта на общински съвет – Харманли.
Първото предложение е към Мария Киркова да се извърши ремонт, който е от спешен порядък и се предприемат необходимите действия за отстраняване на проблема в хранилището на библиотеката, като се заложат средства в бюджет 2024  г. Предложението е от 2023 г. Резултат нула!
Второто предхожда докладна за промяна на бюджета. То не бе взето под внимание, в резултат на което бе входирана докладна за пренасочване на собствени средства от строителната и инвестиционна програма за изготвяне на бъдещи инвестиционни проекти за инфраструктурни обекти на територията на община Харманли. Докладната бе приета с мнозинство от общинските съветници и в бюджета се отделиха 538 000 лева за това.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights