Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

„С нужния такт, усърдие и внимание бихме могли да достигнем до повече млади хора, които да привлечем към църквата“

10 минути
„С нужния такт, усърдие и внимание бихме могли да достигнем до повече млади хора, които да привлечем към църквата“

Ваше Високопреосвещенство, добре дошли на територията на манастира „Света Троица“ и община Тополовград. Предполагам, че сте за първи път тук, още повече в качеството си на Водач на Сливенската духовна епархия. Как намирате обстановката тук?
Благодаря Ви за доброто отношение и приветствените думи. Като вече ваш, каноничен, епархийски Митрополит, днешният ден е особен за Светата църква и за всички нас, защото възпяваме и прославяме Триединния Бог – Света Троица, а този стародавен манастир, който е емблематичен за Сливенската епархия има своята вековечна история, посветен на Света Троица.
Да, за първи път посещавам манастира и вече посветих и отслужих Светата литургия в деня на Света Троица в длъжността ми на Сливенски митрополит. Това е манастир, който ни прегръща с обновените си сгради, с обновения си храм. Манастир който ни обгръща със своите благодатни обятия, тук можем да намерим и утеха и насърчение и да бъдем изпълнени преди всичко с вяра и упование във бога.

Вие идвате на мястото на, Бог да го прости, владиката Йоаникий, който дълги години беше духовен баща на Епархията. Това притеснява ли Ви или повече Ви задължава?
Служението, което заемам, е високоотговорно и още повече, че наследявам една катедра, на която са служили бележити български ерарси в това число и дълбоко уважавания и почитан от мен блаженопочиналия Митрополит Йоаникий.
Това още повече ме задължава да следвам неговия пример да опазвам чистотата на православната вяра във веростраителство в просвета, въобще трудейки се неуморно на тази духовна нива, на това духовно лоно, което разбира се е огромно и има нужда от много постоянство и труд.
Разчитам преди всичко на Божията помощ, на подкрепата на и на свещенослужителите, свещениците, монасите и манахините в Сливенската епархия. Митрополит Йоаникий е много скъп на сърцето ми, защото той ме ръкоположи за епископ преди десет години в храма „Света Марина“ в Пловдив.

Предполагам, че добре сте запознат със ситуацията, особено в нашата община, по отношение на свещенослужителите. Какви мерки ще се опитате да предприемете, за да привлечете повече млади хора за църковната служба?
В днешно време предизвикателствата са огромни и пред един духовник има много препятствия, перипетии и проблеми, които трябва да преодолее и, с които трябва да се сблъсква в битността му на свещенослужител. За да бъде човек свещеник, трябва преди всичко да го почувства със сърцето си, да бъде призван от Бога, защото това не е просто професия, а служба, говение – на бога и на ближния. Разбира се ще се постарая, според скромните ми усилия и възможности да привлечем повече хора в тази богоугодна кауза и да има достатъчно свещенослужители в онези места, където са дефицит.

Вие самият сте още доста млад човек и Ви пожелавам още дълги години на бога и хората. Как мислите, обръщат ли се младите хора към църквата или трябва още много работа това да стане наистина?
Младите хора с в църквата. Разбира се нямат нужната основа за да водят институционно религиозен и духовен живот, но посещават богослуженията на големите християнски празници. Ето виждате днес /Петдесетница/ дворът на манастира и храмът са пълни предимно с млади хора. Това означава, че те имат духовното потребност да посетят манастира по един или друг повод – за радост или тъга, но всяка душа по подобие е християнин.
С нужния такт, усърдие и внимание със средствата, които господ ни е дал в днешно време, със средствата за масова информация, социалните медии бихме могли да достигнем до повече млади хора, които да привлечем към светата църква.
Искрено Ви желая успех, дълги години да служите в Сливенската епархия и често да посещавате община Тополовград и манастира „Света Троица“!
Благодаря Ви, Господ да ви пази!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights