Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

Проповед за втора неделя след неделя подир въздвижение

1 минута
В Своята пророческа реч за свършека на света Иисус Христос предсказва, че в последните времена беззаконието ще се умножи, любовта ще изстине и хората един други ще се намразят
Неделя подир Въздвижение

Неделя подир Въздвижение

В Своята пророческа реч за свършека на света Иисус Христос предсказва, че в последните времена беззаконието ще се умножи, любовта ще изстине и хората един други ще се намразят (Мат. 24:12, 10). Човек за човека ще стане вълк и враг. Ние виждаме, че тези слова на Господа днес са се изпълнили. Всеки ден четем или слушаме за грозни убийства и изнасилвания, за грабежи и подли измами. Често враговете на човека са станали дори неговите домашни.
И в това житейско море, клокочещо от злоба, на нас, именуващите себе си християни, Господ заповядва да обичаме враговете си. Тове е и главният белег, по който християните се отличават от невярващите, юдеите и езичниците – любовта към враговете. Невярващият, езичникът счита за свой дълг да отплати двукратно за стореното му зло и се услажда от отмъщението си. Светител Серафим (Соболев) дава следните практически съвети как да се отнасяме към враговете си: Срещу враговете си се въоръжи с добро. Не си позволявай в никакъв случай да ги осъждаш. Побеждавай ги с молитва за тях. Остани верен на християнската си съвест. Кажи пред иконата на Разпнатия Христос: „ОТ ТЕБ БЕШЕ ТОВА!”, и ще ти олекне. И Господ в отговор ще каже на плачещата ти душа: „ОТ МЕН БЕШЕ ТОВА!”, и ще избърше сълзите ти.
Братя и сестри, Сръбският Златоуст и нов свети отец на Църквата светител Николай (Велимирович) наставлява, че враговете ни са всъщност най-големи приятели на спасението ни. И говори за тях така: Благослови враговете ми, Господи. Враговете ми ме тласкаха към Твоите обятия повече, отколкото приятелите. Те вместо мен изповядаха греховете ми пред света. Те ме измъчваха, когато аз бягах от мъките. Ругаеха ме, когато сам себе си ласкаех. Заплюваха ме, когато сам от себе си се гордеех. Благослови враговете ми, Господи. И аз ги благославям, а не ги проклинам.
Амин.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights