Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

През 2016 г. Борисов нахално се настани до машинист, за да управлява влак

7 минути
Борисов уж управлявал влака развил скорост от 205 км/ч., което е невъзможно
Борисов кара влак

Борисов кара влак

През 2016 година при откриването на новата жп гара в Любимец премиерът Бойко Борисов се настани при машиниста да кара влака. Той влезе в кабината на специално докарана за случая машина Simens. Тогава специалисти от БДЖ коментираха, че това е недопустимо и никой няма право да присъства при водача, още повече когато няма нужна квалификация.
Това нямаше никакво значение и за Министерския съвет, защото от пресцентъра съобщиха, че Борисов управлявал лично и влакът развил скорост от 205 км/ч. Служители от БДЖ оспориха, защото по това трасе могат да се движат влакове с максимална скорост 160 км в час.
Закононарушенията от лидера на ГЕРБ бяха заглушени от фанфарите при откриването на новата жп гара. То бе тържествено, защото гарата е част от мащабен проект, с който се подмени цялата жп инфраструктура от Пловдив до Свиленград. За откриването ѝ с влак от Симеоновград освен премиерът Бойко Борисов дойде и министърът на транспорта Ивайло Московски. В Любимец пред гарата ги чакаше организирано множество и всички кметове на ГЕРБ от региона.
На тържествената церемония кметът на Любимец Анастас Анастасов припомни, че първата гара тук е построена преди 143 години и сега се открива нова. В знак на благодарност подари на премиера картина, а министър Ивайло Московски удостои с Почетен знак на Общината.
След това министър-председателят Бойко Борисов и министърът Ивайло Московски пътуваха в специално докарания локомотив по изцяло обновеното трасе от Любимец до Свиленград.
Само пет години след официалното ѝ откриване, през 2021 г., гарата в Любимец престана да съществува като такава. Сградата ѝ е заключена, а персоналът е преназначен в съседни гари.
Тя вече е спирка, на която само ще се установяват и тръгват влаковете.

Бойко Борисов през 2016 г. реши да имитира цар Борис ІІІ който през 1934 година в един зимен ден не само открива жп линията Пловдив-Панагюрище, а той самият е машинист на композицията дотам. Царят е имал правоспособност на машинист. Харесвал е влаковете и е поръчвал всичко най-добро, което е в техническо отношение по това време.
Няколко години след това, на 30 юни 1939 г., цар Борис III, придружен от царица Йоанна, лично управлява първия влак по случай тържественото откриване на участъка гр. Чепино – Баня (Велинград-юг) – гр. Якоруда – гр. Белица (59 км). Навсякъде по пътя, посрещан радушно, царят награждава с ордени и медали проявилите се строители на уникалната за България жп линия на крайпътна гара Белица.

Снимка: МС

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights