Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Предизборно правят арести заради купуване на гласове

6 минути
Ситуацията се повтаря 6 пъти, но “купените” гласове не намаляват
арести заради купуване на гласове

арести заради купуване на гласове

Петима са били задържани при полицейска акция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, нарушение на изборното законодателство, както и с конвенционалната престъпност. От полицията съобщиха, че са проверили частни адреси, търговски обекти и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност.
Арестите са на лица в Хасково и Любимец, на чиито адреси са открити списъци, лични карти, различни по вид наркотици, безакцизни цигари, артикули с лого и надпис на запазени търговски марки.
В акцията са ангажирани полицейски служители и сили на жандармерията.
Сред поставените задачи е и идентифицирането и активната работа по отношение на лица, опитващи се да влияят върху изборния процес и по някакъв начин са свързани с купуването на гласове.
От полицията казаха още, че е ще поддържат засилено полицейското присъствие във всички зони, изведени като рискови. Работата на полицейските екипи ще бъде както за предотвратяване на подготвяни нарушения на изборното законодателство, така и по противодействие на конвенционалната престъпност.

Над 50 акции – 1 присъда

Преди всички избори от МВР съобщават, че са предотвратили опити за купуване на гласове. Показват ни акции с много пари, разни списъци, но няма информация по-добни операции да са влезли в съда. Нещо повече, корпоративният и купеният вот в изборните секции не намалява.
Така е на 6 поредни избора от 2021 година досега.
От стотиците операции само една е приключила с присъда за лице от с. Славяново. По друга в момента се води дело и има обвинени за купуване на гласове в Симеоновград, сред които са съпругът и синът на кмета Милена Рангелова. 
През 2021 г. се проведе друга голяма операция в село Димитровче. Там полицията откри 393 листа с имена и номера на изборни секции, както и визитка на кандидат-депутат в пристройка в дома на 79-годишния свекър на общинската съветничка.
Информация докъде е стигнало разследването по тези открития няма.

Снимка: МВР

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights