Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Община Тополовград продължава дарителската кампания за храм

6 минути
Продължава обявената от Община Тополовград дарителската кампания за набиране на средства за ремонт на църквата “Св. Пророк Илия” в сакарския град.
църквата “Св. Пророк Илия”

църквата “Св. Пророк Илия”

Продължава обявената от Община Тополовград дарителската кампания за набиране на средства за ремонт на църквата “Св. Пророк Илия” в сакарския град. Даренията са лични чрез поставяне по желание в съответната сума в кутиите, които са поставени на различни места в града – магазини, заведения, други обществено достъпни места и банкова сметка /нея може да видите в края на материала/.
От Общината се надяват, че събраните средства ще бъдат достатъчни, за да бъде обновен православният храм.
Църквата „Свети Пророк Илия“ е един от трите православни храма в Тополовград. Другите два са: най-големият и така да се каже катедрален за града и общината „Пресвета Богородица“ и „Свети Георги“.
Църквата „Свети Пророк Илия“ се намира в западната част на Тополовград в квартал известен с името си „Свети Илия“. По нея започна ремонт преди двадесетина години, когато се направи покрива, олтара, укрепени бяха някои от зидовете, поставена бе камбанария, но като цяло остана недовършена. Има нужда от реставрация на църковната утвар.
Някога, във вече доста далечни години, и в трите храма на Тополовград, а и в тези села от общината, където ги има, са служили свещеници. Сега обаче това е голям проблем, тъй като тук има само двама действащи свещено-служители. Единият от тях – Ставрофорен свещеноиконом Николай Клюнков, е и архиерейски наместник, а освен това обслужва и община Елхово. Другият, който обслужва населените места от цялата община Тополовград, е архимандрит Амвросий. И двамата са от с. Устрем.
В момента има и един иподякон – Димитър Начев от с. Мрамор, който беше въведен в лоното на православната църква миналата година.
Един голям проблем за общината, наред с много други, е за липса на най-вече млади кадри във всички сфери на обществения живот.

Ето и как може да се направят дарения по банков път:
Приходна банкова сметка на Община Тополовград
IBAN: BG61STSA93008400942400; Код за вид плащане: 44 51 00 (Дарения, помощи и други безвъзмездно получени суми от страната); Основание (воля на дарителя): За ремонт на храм “Св. Пророк Илия” в гр. Тополовград.
Кутии за дарения са разпространени в магазини и институции в града.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights