Как може да получим 15 000 за соларни панели

7 минути
Как може да получим 15 000 за соларни панели

Държавата ще отпуска до 15 000 лв. безвъзмездно на домакинства за изграждането на слънчеви панели за отопление. Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане процедура, с която ще можем се възползваме от това финансиране за изграждане на фотоволтаични системи.
Условието е досега жилището да се е отоплявало на печка с дърва и въглища, котел или др. вид неефективен източник. Домакинствата ще доплащат 30% от стойността на проекта.
За соларни бойлери проектите ще се финансират 100% Там стойността на безвъзмездната помощ е до 1960 лв.
Ще се финансират само фотоволтаични системи с мощност до 10 кВт.
Финансовите средства няма да се предоставят авансово, т.е. домакинствата ще трябва да платят сами инвестицията във фотоволтаична система за лично ползване, а след това да кандидатстват за възстановяване на платените средства.
Така домакинствата трябва да организират дейностите по изграждането на соларната инсталация, да ги платят и след това да представят документи за всеки разход.

Енергията ще трябва да се ползва само за лични нужди,

без да се продава. Собственикът е длъжен да поддържа соларната система 3 години. През това време той трябва да съхранява всички финансови документи и да осигурява достъп за проверки от институциите и внезапни инспекции.
В срок от 3 години от плащането към крайния получател, инвестицията се поддържа от него и съответно не се допуска прекратяване на производството и потреблението на електрическа или топлинна енергия и съхранението на електрическа енергия (ако е приложимо), преотстъпване или отдаване под наем на трети лица на системата.
В случай, че собственикът на имота го продаде, то новият собственик трябва да се съгласи и да подпише договор, който го задължава да изпълнява условията по договора за остатъка от срока до 3 години.

Какви документи трябват?
Такъв, който доказва българско или европейско гражданство, или статут на постоянно пребиваващ в България, документ за собственост или декларация от собственика на жилището, решение на етажната собственост и др.
Кой може да кандидатства?
Физически лица, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда. Жилището, с което се кандидатства, трябва да е основно за кандидата и да се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).
Кандидатите не трябва да имат задължения за осигуровки и данъци.
Осъждани лица също нямат право да кандидатстват.
Целта на процедурата е да се насърчи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата чрез достъп до финансиране за купуване на най-доброто оборудване за слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване и фотоволтаични системи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.