Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Димитровград ще връща пари, плащал многократно за едни и същи услуги

5 минути
Общината е усвоявала средства по европейски проект
Димитровград, център, снимка Феейсбук

Димитровград, център, снимка Феейсбук

Община Димитровград ще връща пари, усвоени чрез европейски проект, защото е допуснала за едни и същи услуги да се заплаща многократно по различни договори и на различни лица.
Това става ясно от Определение 3821 от 25 септември на Административен съд – Хасково.
През септември 2017 г. Община Димитровград и Управляващият орган към Министерство на икономиката и развитието е сключен Договор за субсидия.
Тя е водещ бенефициент по проект “Интелигентна медицина” (SMART MED).
През юни 2022 г. Общината сключва договор за външна техническа помощ на стойност 35 204,40 лв. с ДДС.
В Министерство на регионалното развитие и благоустройството е постъпило Уведомление за съмнение за нередност, свързана с този контракт. В сигнала е посочено, че не е представена информация, която да показва направени пазарни проучвания и/или други подобни методи, които да обосновават избора на изпълнител.
На Община Димитровград е дадена възможност да представи мотиви и писмени доказателства, с които да възрази срещу констатациите на националния орган.
От тук са отговорили веднага, но след анализ на този отговор от министерството установили, че има „обосновавало заключение за припокриване предмета на договора за „техническа помощ и свързаните с тях дейности и услуги“.
Заявено е, че констатираните факти съставляват нарушение на разпоредба на Европейското право – чл. 30 от Регламент /ЕС, EBPАТОМ/.
За министерството оставало неясно какви са конкретните дейности, изпълнявани от „Марица Консулт“ ЕООД. Касаело се за нарушение на принципа на икономичност, а „за едни и същи услуги било заплащано многократно по различни договори и на различни лица и не била постигната най-добра цена за придобиване на ресурсите, използвани от бенефициера за осъществяване на неговите дейности“.
От Община Димитровград са обжалвали финансовата корекция, която е 100% пред Административен съд – Хасково, но от там отхвърлят жалбата им.
Освен това осъждат да заплати на Министерство на регионалното развитие и благоустройството 200 лева – юрисконсултско възнаграждение.
Определението подлежи на обжалване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights