Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Два пъти ОбС – Маджарово гласува на инат и не приема Решение на съда

5 минути
Съветниците нарушават съзнателно закона
ОбС-Маджарово

ОбС-Маджарово

Общински съвет – Маджарово на два пъти гласува незаконосъобразни докладни и на два пъти те са връщани от Административен съд – Хасково.
И двете са свързани със създаване на масиви за ползване като полски пътища за селскостопанската 2023/2024г. в землищата на селата Горно Поле, Долни Главанак и Златоустово.
Съгласно изискванията на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) директорът на Областната Дирекция „Земеделие“ е издал заповед, която е влязла в сила и с която били одобрени сключените споразумения за създаване на масиви за ползване на земеделски земи в землищата тези села.
Тъй като местните хора искали свободно да пашуват животните си в тези площи, съветниците решили, че може да пренебрегнат закона в тяхна полза.
Първото противозаконно гласуване е на Решение №8 от 24 ноември 2023 г. С него общинските съветници, доминирани от ДПС, не оправомощават кмета да подпише договор на части от имоти общинска собственост за тези земи.
Със свое Решение №818 от 20 февруари 2024 г. на Административен съд – Хасково отменя Решението и го връща за ново произнасяне от Общинския съвет.
То е внесено втори път и се разглежда на 25 април 2024 г. Тогава председателят на Общински съвет – Маджарово Милен Иванов отново е напомнил за ситуацията в селата Долни Главанак, Горно поле и Златоустово, като е пояснил, че жителите на тези землища не са съгласни да се дават пътищата, за да могат и другите животновъди да си прекарват животните. С 10 гласа „против“, 1 глас „въздържал се“, 0 гласа „за“, Общински съвет – Маджарово не е приел предложения проект – Решение №41
Така съдът в Хасково отменя и това решение, като е постановил, че „отказвайки да приеме решение в посочения смисъл, Общинският съвет е нарушил материалния закон.

Снимка БТА

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights