Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Глобяват Община, данъкоплатците плащат, а сметището си стои

5 минути
В Ивайловград си изхвърлят боклуците в нива, вместо да ги извозват на депо
Сметище

Сметище

Повече от 5400 лева глоби за година плати Община Ивайловград заради незаконното си сметище, но продължава да го поддържа.
От РИОСВ – Хасково уведомиха, че по отношение нерегламентираното натрупване на отпадъци в местността Мандалъка край общинския център, са им наложили няколко глоби, предстоят и нови такива.
През 2023 г. и до септември 2024 г. екоинспекцията е извършила 8 проверки, а за констатираните административни нарушения през 2023-та е издадено едно наказателно постановление на стойност 2000 лв.
През 2024 г. са издадени още две за 3400 лв. Изпратена е покана за съставяне на нов акт и предстои да бъде извършен.
При планова проверка през миналия месец на територията на община Ивайловград е констатирано отново нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.
Със съставения констативен протокол е дадено предписание да почисти натрупаната смет със срок на изпълнение до 21 октомври. След изтичане му РИОСВ-Хасково ще извърши своевременно последващ контрол, като при неизпълнение отново ще бъдат предприети съответни административно -наказателни мерки.
До края на 2024 г. предстои да бъдат извършени още проверки на територията на община Ивайловград, свързани с контрол по чистотата на населените места, при които отново ще бъде проверена местността Мандалъка. При установени нарушения ще бъдат наложени санкции, предвидени по Закона за управление на отпадъците или Закона за опазване на околната среда.
Припомняме, че сметището край Ивайловград съществува дълги години върху частни земи и на него се изхвърлят битови отпадъци вместо да се депонират на Регионално депо за неопасни отпадъци край Кърджали.
От тук обаче намериха начин да ги скрият, като върху тях изхвърляха строителни отпадъци.
Преди месеци ОбС взе решение за изкупи земята под сметта, защото тя е на частни лица.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights