Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

F-16 Block 70 предназначен за България бе тестван в полет

5 минути

Първият тестови полет на самолет F-16 Block 70, предназначен за българските военновъздушни сили бе  тестван в САЩ, съобщиха от Министерството на отбраната. Това стана на 22 октомври 2024 г. в производствената база на компанията – производител „Локхийд Мартин“ в Грийнвил, Южна Каролина.

От посолството на САЩ в София публикуваха снимки. „Щастливи сме да обявим успешния дебютен полет на първия F-16 за Bulgarian Air Force! Това ключово събитие демонстрира нашия ангажимент към военната модернизация на Република България и укрепване на оперативната съвместимост със съюзниците в НАТО, съобщението от там.”

 През 2019 г. кабинетът “Борисов 3”, плати 1,3 млрд. долара или около 2,2 млрд. лв. по договор между САЩ и България за придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни). Пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Парламентът ратифицира сделката на  26 юли същата година.

Според междуправителствения договор първите два самолета трябваше да бъдат доставени в средата на 2023 г. През 2022 г. обаче стана ясно, че ще има двугодишно забавяне, обяснено с пандемията.

През ноември 2022 г. Народното събрание разреши на служебно правителство, определено от президента Румен Радев сделка, с която България да придобие още 8 американски изтребители F-16C/D Block 70. 

За 16-те изтребители ще платим около 5 млрд.лв

В началото на месец май тази година от САЩ изпратиха инспекция за сертифициране на 3-та авиационна база “Граф Игнатиев” за приемане на новите изтребители F-16. Оказа се, че има и сериозен проблем с пистата в “Граф Игнатиево”, който веднага започна да се решава.

Снимки, видео: МО, МЕТА

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights