Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Проблемът с личните лекари се задълбочава

1 минута
Това е сериозен проблем пред ръководството на Община Тополовград и най-вече пред населението ѝ

Кончината на единия от тримата общопрактикуващи лекари (ОПЛ) – д-р Веселин Вълчев, постави много сериозен проблем пред ръководството на Община Тополовград и най-вече пред населението ѝ. Сериозно и с основание са притеснени тези, които останаха без личен лекар с всичките произтичащи от това трудности при медицинското им обслужване. Притесненията са и за ръководството на Общината, които са отговорни за нормалния обществен живот във всичките му измерения в сакарската община, а медицинското обслужване в тези години е най-важната част от него.
Здравната реформа в страната след 1989 г. удари най-тежко малките общини като тополовградската. Почти нефункциониращи или вече закрити общински здравни заведения, изтичането на лекари, мед. сестри и друг персонал към големите градове и чужбина доведе до сегашната положение.
В община Тополовград в началото на здравната реформа имаше осем лични лекари. Впоследствие някои се пенсионираха, други починаха, трети напуснаха, а на тяхно място не дойде никой друг и сега останаха само двама – най-младите. Те дори и да искат няма да могат да поемат цялотообщ население на общината.
Следейки какво се прави от ръководството на общината, научихме, че първоначално един лекар е проявил интерес към практиката на д-р Вълчев. Проведена е среща с него, изслушани са неговите условия, предложена му е помощ за всичко и въпреки първоначалната надежда, този лекар се е отказал.
Положението си остава все така тревожно и напрегнато, както и в съседни общини – Елхово, Харманли и др., но това едва ли топли „осиротелите“ от към лекарски грижи жители на община Тополовград. От тук уверяват, че продължават да търсят решение на проблема – т.е. поне един лекар, желаещ да работи като ОПЛ в Сакарския град, и дано да има успех в начинанието им. Пуснати са обяви, разгласява се по различни начини, търсят се директни срещи с лекари и дано да се получи нещо. Защото ако този въпрос не се реши, това ще засили още повече обезлюдяването на и без това намаляващото с бързи темпове население в сакарската община Тополовград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights