Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Иван Янъков смята да възстанови поминъка си след пожара, унищожил овцефермата му

1 минута
Новото начало на Иван Янъков, след пожара, унищожил овцефермата му

Най -пострадалият от пожара край Харманли овцевъда Иван Янъков има намерение да възстанови поминъка си. Иска отново да си направи стадо и да си го селектира, сподели той пред “Сакарнюз”.
Много хора се оказаха съпричастни към неговата съдба и Иван вече вижда надежда. Освен колегите му, които имат желание да му помогнат, той получава съчувствие и от цялата страна. Желаещи да помогнат има много – някои искат да му дарят животни и храна за тях, други материали за ново изграждане.
Иван Янъков е признателен и безкрайно благодарен на всички съпричастни хора.
„Първото нещо, от което трябва да започна, е сградата на овцете“, обясни той. Намеренията му са до есента всичко да се оправи.
„Мен животът ми отиде с тези животни, аз без тях не мога. Вечер като спя и ги сънувам“, сподели той.
От 20 години се занимава с отглеждането на овце, синтетична популация – българска млечна овца. До момента на пожара той е имал 150 овце майки, 3 коча и 87 шилета и агнета и за един миг стихията му отнема всичко това. „20 години труд отиде за 20 минути“, споделя с тъга пострадалият.
Навремето баща му е дал 10 овце и 1 коч и с много труд, мъка и безпаричие е постигнал това. Всичко си е вършил сам, без чужда помощ и работници – от пашата, храненето, агненето до стригането.

С какво ще помогнат хората?

Исперих Бурханларски прояви инициатива за даряване на животни. Тъй като не разполага с транспорт, той потърси помощ в социалните мрежи.
Транспорт на живи животни и товари “Азманов логистик“ ЕООД се отзова на призива за помощ. Тодор Азманов уреди превоза за животните. Той ще поеме разходите за своя сметка и ще транспортира овцете, които се съберат от варненска област и по пътя Суворово – Харманли.
Вносители на белгийски фуражи „Avasi Bulgaria“ – село Белоградец пожелаха да се отзоват на призива за помощ за бедстващия си колега от Харманли. Те ще дарят един палет – 1000 кг от белгийските пелети за овце.
Половин тон каменна сол ще дари Георги Семов.
Негов колега му е предоставил кошари на друго място, близо до Харманли. Докато Иван възстанови неговата ферма, там ще могат временно да се приютяват новите животни, които пристигат.
Дарителски кутии ще бъдат разположени по различни търговски обекти.

Всеки, който има желание да му помогне, може да го направи чрез:
Банкова сметка:
BG46UBBS81551005753117
Иван Добрев Янъков
телефон: 0894 708 500 или чрез Фейсбук профилът му:
https://www.facebook.com/dobrev.qnakav

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights