Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Зеленски: “Благодаря, България!”, седмицата 3 – 9 юли 2023 г.

1 минута
Зеленски: "Благодаря, България!", седмицата 3 - 9 юли 2023 г.

¿ 3 юли 2023 г.

Президентът Румен Радев назначи бившия служебен министър-председател Гълъб Донев за свой началник на кабинета, съобщи пресслужбата на държавния глава. Той и преди е бил част от администрацията на президента.

¿ 4 юли 2023 г.

Прокуратурата е внесла в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу независимия депутат Радостин Василев за опит за принуда.
Обявяването на консервативното движение на уволнения главен прокурор не е изненада. Това коментира пред “Сега” адвокат Михаил Екимджиев” по повод изява на уволнения главен прокурор. “Гешев нито за момент не е бил истински главен прокурор, той самият не би могъл да допусне, че има качествата за тази длъжност”, посочи той.

Екимджиев за Гешев: Популист с патологична склонност към лъжата
САЩ са предложили да платят на България до 200 млн. долара, с които да закупим нови оръжия. Условието е било да предадем стари “съветски”, включително и ракети С-300, на Украйна. Това е станало в края на 2022 г., а управлявалият тогава служебен кабинет на Гълъб Донев просто замълчал – нито отказал сделката, нито я поискал.

¿ 5 юли 2023 г.

Зеленски: “Благодаря, България!”
Украинският президент пристигна в София на първото си посещение в България.
Зеленски към Радев: “Ако бяхте на мое място, нямаше да кажете на Путин да вземе български територии.”

¿ 6 юли 2023 г.

Проектът за държавния бюджет получи одобрението на бюджетната и на социалната комисия, но не и на икономическата, защото членовете й закъсняха за гласуването заради среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че с посещението на украинския президент Володимир Зеленски “три пъти” е предаден българският национален интерес: при “решението да се продадат двата реактора на Украйна”, “да се опразнят складовете на България откъм боеприпаси” и “засилване на напрежението” чрез подкрепа на Украйна в НАТО.

¿ 7 юли 2023 г.

Кандидатите за управител на Българската народна банка се оказаха трима. Най-големи изглеждат шансовете за избор на досегашния гуверньор Димитър Радев, предложен от ГЕРБ-СДС.

Първият кандидат беше предложен от “Възраждане” – д-р Любомир Христов, БСП издигнаха Николай Каварджиклиев.
Задържани са 9 заподозрени за организация на трафик на мигранти. Цивилни полицаи са влезли едновременно на близо 20 адреса – в София и Харманли.

¿ 8 юли 2023 г.

Президентът Румен Радев понижи доскорошния си секретар Пламен Узунов в съветник.
Делян Добрев обяви очаквания за огромни количества газ в блок “Хан Аспарух”. Консорциумът на компаниите TOTAL и OMV, който работи в блок 1-21 Хан Аспарух” в Черно море, има очаквания да намери газ
Гешев вече говори за тлъсти комисионни за “Южен поток”.
Мъртва риба изплува в Марица под Димитровград.
България да продава на Украйна част от природния газ, който купува по договор с Турция, е предложил на президента на Украйна Володимир Зеленски българският държавен глава.

¿ 9 юли 2023 г.

С новата си партия Иван Христанов се цели в местния вот във феодализирани общини. “Единение” фокусира своите усилия към подкрепа на компетентни и добри кандидати в средните и малките населени места.
България трябва да си върне руския лагер в Камчия, смята Ивайло Мирчев. Договорът за изграждането на Санаторно-оздравителен комплекс “Камчия” бе подписан през септември 2008 г.
Продажбите на електромобили в България скочиха над два пъти за година.
Сериозен ръст се забелязва в интереса към моделите на “Тесла”, като само нискобюджетната “Дачия” е по-продавана, показва данните за полугодието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights