Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

14 съветници показаха среден пръст на харманлийци

1 минута
Самоопределиха се като най-работни и си гласуваха най-високи заплати
ОбС - Харманли на заседание

ОбС - Харманли на заседание

Без да се съобразят с негативното обществено мнение 14 от общо 20 съветници на Харманли днес гласуваха да получават най-високите заплати. 

Те приеха нов Правилник, в който регламентираха, че месечно ще получават максимално допустимото от закона – 70 на сто от средната заплата на Общинска администрация. Досега бе 50%.

Сумата, която ще взимат от данъкоплатците всеки месец ще над 1000 лева. За повечето от тях работа като съветници се изразява като участие в двучасовото си заседание на пленарна сесия и още толкова за участие в комисии. 

В Правилника, който съветниците приеха са гарантират 500 лева месечно на съветник даже и да не присъства на заседание. 

Увеличението бе подкрепено от всички групи, без тези на ПП и ДБ.

От ГЕРБ това са:

Ангел Цанков, Веса Христова, Галя Братанова, Димитър Димитров, Динко Тървалиев, Николай Николов, Стефка Здравкова.

От БСП:

Борислав Василев, Диляна Комитова, Емил Димитров, Любомир Андреев.       

От ДПС:  

Назми Сали, Сезгин Мустафа

От „Възраждане“ – Росица Христозова.

„Против“ бяха Йордан Малинов, Таня Иванова и Васил Василев – ГЕРБ, Сенан Ибрям – ДПС, Стоян Желев – ПП и ДБ.

“Въздържал се“ – Светлана Николова. 

Унижени от случващото се, кметовете и кметски наместници от селата, които присъстваха на заседанието го напуснаха. „Всички тези си имат и друга работа, свой бизнес, а ние няма право на това. Никой от тях не идва в селата, където ние сме 24 часа на разположение, бяха коментарите на селските кметове.

Как се развиха дебатите:

Стоян Желев в началото попита: „Целите на този правилник са постигане на висок обществен резултат при възможно най-икономично използване на ресурсите. Господин Андреев е предложил 20% увеличение на заплатите на какво основание, какво са свършили подобрен ли е живота на гражданите, бизнесът ли се развива ли се добре?“
Стефка Здравкова обясни, че работата на общинския съветник не е само да участва на заседание. Той също така се среща с избиратели през целия си мандат за да решава казуси, които според него не са решени добре.

Любомир Андреев, вносител на увеличението обясни: „Последните два мандата Общински съвет се състоя от 29 общински съветници сега се е от 21, които трябва да вършат същата работа.“

Стоян Желев отново попита: „аз наистина не мога да разбера вие как оценете, че сте свършили много работа, че се срещнали с много хора, че сте решили много проблеми и искате увеличение с 20%?”
“Моето предложение бе заплатите да се увеличат не с 20%, а процента от 50  да стане на 70,” саркастично отговори Андреев.

Кметът Мария Киркова каза, че средствата ще са от местни приходи.

Светлана Николова припомни, че още в началото на мандата са внесли предложения за намаляване заплатите и каза, че колегите им трябва да имат достойнство, когато определят заплатите си.

И Динко Тървалиев също бе саркастичен: „Госпожа Николова е от литературния фронт, аз съм технически човек и не ги разбирам тези термини, но за да си избран да бъдеш тука в тази Общински съвет за мене гордост и това, че съм няколко мандата още по-голяма гордост!

Това, че тук сме избрани от народа не означава, че трябва да работим за Бог да прости. За всеки вложен труд трябва да има адекватно заплащане.“

2 thoughts on “14 съветници показаха среден пръст на харманлийци

  1. Запомнете тези хора те са там от дълги години и благодарение на тях града запада … Помислете следващия път дали да ги изберете ….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.