Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Рекордните 125 килограма злато откриха под жабката на Хонда

1 минута
Пратката е най-голямата за последните над 40 години
Злато, 125 кг

Злато, 125 кг

Рекордните 125 кг злато, скрити под жабката на лека кола “Хонда” откриха митничари на ГКПП “Капитан Андреево” в опит да бъде изнесено от страната. То е под формата на златни отливки, кюлчета, монети и други златни изделия, а стойността му е 10 600 197 лева, съобщи Иван Стоянов – окръжен прокурор на Хасково. 

По този повод бе даден брифинг за медиите, на който присъстваха директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов, Атанас Илков – министър на вътрешните работи, главен комисар Антон Златанов – директор на ГД „Гранична полиция“, Георги Георгиев – заместник-председател на ДАНС.

Те заявиха, че информация за разкрития канал е имало от няколко месеца и по случая са наблюдавани лица. От службите са изчакали момента, в който златото е трябвало да бъде изнесено. Това е станало на 11 септември, когато в 19:30 часа на митническия пункт пристигнал  лек автомобил с българска регистрация, в който са се возили двама мъже, водачът – български гражданин и неговият спътник – с българско и турско гражданство. Пред митничарите мъжете заявили, че не пренасят стоки, които да декларират. Униформените решили да проверят и златото било открито в специален тайник под жабката.

„Пратката е рекордна за последните над 40 години. Най-голямото количество задържано досега е около 40 кг.“, заяви пред журналистите директорът на Агенция “Митници” Георги Димов. Той каза, че проверката продължила близо 13 часа, а златните предмети било укрити на невероятни места, изключително добре подготвени, професионално и методично.  

Водачът на лекия автомобил М. Д. – 47-годишен, български гражданин, е привлечен като обвиняем по чл.242, ал.4 във връзка с ал.1 буква „д“ във връзка чл.18, ал.1 от НК. 

Спътникът му е не задържан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.