Красимира Ятакчиева“ „Читалището в Тополовград е било и ще бъде!“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 4, 2024 08:25

Красимира Ятакчиева“ „Читалището в Тополовград е било и ще бъде!“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 21/1093, година XXl, 31 - 06 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

Госпожо Ятакчиева, Вие като дългогодишен ръководител на процесите и проявите в областта на културата и въобще на духовността в Община Тополовград, как възприехте, как Ви въздействаха тържествата по случай 130-годишнината на читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894“ – Тополовград?
Имах честта и удоволствието да бъда част от празниците, посветени на 130-годишнината на читалището в Тополовград. Изживях емоцията и духа на тези наистина български празници, организирани и представени по неповторим начин. Направи ми впечатление, че сред обществеността и гражданите беше създадена една предварителна завладяваща атмосфера и всеки от тях имаше нагласата да съпреживее събитията – част от Празничната програма на читалище „Св. св. Кирил и Методий-1894“. Беше създаден много стойностен филм „Сценични отблясъци“, който представи историята и постиженията му през тези достойни 130 години с участието на всички творчески състави, техните ръководители, творци в различни области, настоятели, представители на община Тополовград – един впечатляващ разказ за дейността на нашето читалище.
Благодаря за поканата да участвам във филма и да разкажа за моето отношение към читалището, към самодейците и към всички, с които през годините допринасяхме за неговото развитие. Едно наистина достойно честване на достолепните горди и забележителни години на най-българската институция в Тополовград.

Подозирам, че това, което беше на 23 май вечерта не е минало без Вашето участие в подготовката му. Беше чудесно и великолепно, истински спектакъл, но това вече е минало, един макар и прекрасен спомен. Как виждате от тук нататък живота и проявите в читалището при тази отчайваща демографска картина в община Тополовград?
Концертът „130 години читалище в Тополовград“ беше изключителен. Той показа достойното настояще на „Св. св. Кирил и Методий-1894“. Аз участвах в изготвянето на сценария и режисурата на този невероятен спектакъл и вложих цялата си любов и съпричастие към читалището. Покани ме председателят Трифон Ламбов и заедно с него и Райна Зотова обсъдихме всички детайли. Това е общ проект с участието на много хора и сцената на читалището се оказа тясна за всички, които трябваше да се изявят в рамките на концерта.
Идеята беше да се покаже художественото ниво на творческите продукти на съставите, приемствеността между поколенията и разбира се да има послания към публиката. Получи се впечатляващ спектакъл в прослава на читалището, с който докоснахме както публиката, така и всички изпълнители. Най-голямата заслуга е на участниците в концерта и на техните ръководители.
Направи ми впечатление високото ниво на творческите изяви на художествените състави. И е много важно да се каже, че читалището доказа, че е привлекателна институция както за хората на изкуството в малкия ни град, така и за децата и младите хора. Поздравления за всички ръководители на съставите. Моето уважение към усилията им да бъдат привлечени към изкуството деца и млади хора от различни възрасти и същевременно да се мотивират бивши самодейци от съставите да участват в концерта, което направи спектакъла изключително затрогващ.
Малко са читалищата, които могат да се похвалят с толкова пъстра палитра от творчески дейности и състави с високо качество, с каквито се гордее „Св. св. Кирил и Методий-1894“ – Тополовград. Неслучайно читалището и председателят на Настоятелството Трифон Ламбов са удостоени с най-високите награди на Министерството на културата по повод светлата годишнина. Що се отнася до демографската криза, тя е вече повсеместна, но засяга най-много малките градове и граничните райони, какъвто е районът на община Тополовград. Спешно трябва да се предприемат мерки от държавата за стимулиране на тези райони, за създаване на заетост и задържане на младите хора. Това не може да се случи само с усилията на местната власт. Читалището в Тополовград е било и ще бъде! То ще продължи да изпълнява с чест и достойнство родолюбивата си мисия, независимо от превратностите на времето. Защото се е родило, за да служи на българщината и да бъде средище на изкуството и културата.
Честити 130 благодатни и благословени години на нашия духовен храм!

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 4, 2024 08:25
Напиши коментар

3 Коментара

  1. Добрев юни 5, 21:24

    Госпожа Ятакчиева работейки в община Тополовград до 2021г. като Началник отдел хуманитарни и социални дейности от 2014г. е и Управител на Сдружение с нестопанска цел “ЧАР- Черноморска асоциация за развитие- Бургас”.
    https://www.charburgas.org/za-kontakti/
    Успешно работила на два фронта.
    Браво !

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама