Чешми без живот и “спряло” време – ситуацията през лятото

9 минути
Чешми без живот и “спряло” време - ситуацията през лятото

Нито една обществена чешма в Харманли не работи през големите жеги /и не само/. Места, където човек може да поеме глътка живителна течност или да се разхлади в Града на Белоногата, няма.
Докато в Димитровград раздават безплатна бутилирана минерална вода на хората в горещините, в Харманли такова нещо няма. Нещо повече, пресъхна и емблематичната чешма Изворът на Белоногата в едноименната местност. Единият чучур отдавна е пресъхнал, а от другия тече струйка, колкото конец.
В коритата под нея се въдят попови лъжички и оси. Но за сметка на това вода ивири от асфалта на паркинга до нея, който бе направен с 150 000 лв. общински пари.
Освен на това място, вода на повърхността се появи и на други места около нея, до стълбите и на пространството над чешмата. Това означава, че дамарите ѝ са запушени и водата не може да достигне до нея. Затова и избива на повърхността.
Изворът на Белоногата е място, където всеки си прави реклама, затова и от време на време там се прави уборка и се събират разхвърляните хартии и други отпадъци.
Останалото е грижа на времето.

Община Харманли охотно осигурява места за продажба на напитки от автомати, а това, че не всеки може да си позволи или просто иска да пие вода, не я интересува. Ако не вярва, да отиде на стадиона, който местните управляващи обичат да наричат спортен комплекс.
Там ходят не само спортисти, но и стотици други хора, които бягат за здраве, както и майки с деца. Вместо да има чешма с вода, там е останало само едно грозно тяло, без вода.
Другата спортна площадка, на игрището на ул. „Алеко Константинов“, която е много оживена зона за отдих и спорт, също има чешма, но и тя е нефункционираща. Това, че данъкоплатците се нуждаят от вода си е техен проблем, не е на управляващите, които харчат парите им.
Пред читалището също има чешма, от която не тече вода, а от там минават стотици пешеходци.
В центъра на града преди имаше чешма, сега след като се извърши много важният ремонт, тя изчезна. Изчезнаха и пейките и дърветата от там, които пазеха сянка. През деня площадът се нагорещява много, но от високия и прохладен кабинет на кмета това не се усеща.
Този проблем, който съществува от доста дълго време в града, стана повод и за доста постове и коментари в социалните мрежи.
„Тези чешми са се превърнали в паметници, пред които всеки, страдащ от жажда човек, копнеещ за капка вода навежда глави, отдават почит и преглъщат сухотата, с която местната управа ни дарява“, пишат недоволни граждани.

Безхаберие, икономическа целесъобразност, недосетливост или просто липса на емпатия към нуждите на другите, всеки може да определи ситуацията по различен начин.
Това се допълва и от спрелия часовник на централния площад. Той бе монтиран преди 9 години, но от доста дълго време не работи. Нещо повече – двата му циферблата показват различно време от двете му страни. Той е еманация на управлението на общината – едното е времето на управата, а другото – на обикновените хора.
Те съществено се разминават.

До чешмата на новия пазар, по-позната като „миризливата вода“ няма достъп за хора с увреждания.
Навремето някой може би се е постарал да е достъпна, но след него, някой друг се е постарал това да не е така.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.