Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Фестивалът на царския орел се завръща в Тополовград

1 минута
Той има за цел да популяризира дейностите по опазване на тази птица
Царски орел

Царски орел

Когато преди десетина години в Тополовград за първи път се проведе фестивалът на местните ястия и храни, който впоследствие се превърна във Фестивал на царския орел, интересът бе голям и надеждата бе, че той ще пребъде занапред. Мястото за провеждането му беше в Градския парк, но по различни причини, най-вече финансови, провеждането му бе прекратено след третата година. Сега надеждата се появи отново и ето, че събитието се завръща, като това е предвидено да стане на 19 октомври. Предвид насрочените за 20 октомври избори за Народно събрание, вероятно датата ще бъде променена, за което ще уведомим желаещите да участват в него.
Фестивалът на царския орел се организира от Българско дружество на птиците и Община Тополовград и има за цел да подкрепи местните фермери и читалищни самодейци, както и да популяризира дейностите по опазване на царския орел.
Организаторите обещават, че ще покажат връзката между орелът и фермерите. Ще демонстрират и разнообразието на продукти, произведени от сръчните ръце на сакарци на фермерско изложение.
Фолклорни състави от Тополовград, Харманли и Свиленград ще обогатят празничната програма. Шеф готвач ще приготвя традиционни местни гозби, пазени и днес в сакарската община – Тополовград.
Фестивалът се подкрепя чрез проект “Зеленият пояс на Югоизточна България”, финансиран от Програмата за застрашени ландшафти (ELSP), която се управлява от Природозащитната инициативата на Кеймбридж – сътрудничество между Университета на Кеймбридж и водещи международни организации, фокусирани в опазване на биоразнообразието. Университетът и Програмата за застрашени ландшафти се подкрепят от Аркадиа (Arcadia) – благотворителен фонд на Питър Болдуин и Лизбет Раузинг.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.