Установена е схема за продажба на пушки с оптичен прицел и автомат “Калашников”

5 минути
Установена е схема за продажба на пушки с оптичен прицел и автомат "Калашников"

Пушки с оптичен прицел, автомати “Калашников” и десетки пистолети са били открити при операция на ГДБОП на територията на София, Хасково и Димитровград. Това бе обявено по време на брифинг в Хасково на 18 юли. На него бяха зам.-директорът на ГДБОП Калин Литов, началникът на звеното на главната дирекция в Пловдив Мариан Митков, окръжния прокурор Иван Стоянов и наблюдаващия прокурор по досъдебното производство Красимира Нейчева от Районна прокуратура –Хасково.
Наблюдаващият прокурор Красимира Нейчева обясни, че първоначално са били задържани четирима души, но по-късно за 72 часа е удължен арестът на двама димитровградчани на 42 и 58 г. Те са обвинени за държани и търговия с незаконните оръжия, като досега има информация за две сделки.
Някои от оръжията са били разглобявани и продавани на части дори през куриерски фирми. “Според данните, които имаме, тези оръжия са били предназначени за криминалния контингент. Дали оттам са изнасяни за други държави, предстои да бъде изяснено”, заяви старши комисар Калин Литов
При претърсвания на 10 адреса в частни имота в Хасково са били открити 3 автомата “Калашников” със 120 патрона, 6 пушки, част от които с оптичен прицел, 24 пистолета с пълнители и боеприпаси към тях, отделно – боеприпаси за пистолети, 10 револвера. Някои от оръжията са със заличени номера и модели. Открити са също много части за огнестрелни оръжия – 41 пълнители, 14 ръкохватки за пистолети, приклади за пушки, цеви и голям брой боеприпаси за различен вид огнестрелни оръжия като общият им брой надвишава 300.
Акцията на ГДБОП е започнала на 16 юли като процесуално-следствените действия продължават и в момента. Групата е разработвана от края на миналата година.
На 19 юли прокуратурата ще внесе в съда искане за постоянно задържане на двамата обвиняеми.

Снимка: МВР

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.