Русия изстреля 158 ракети срещу Украйна, декември 2023

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 1, 2024 16:21

Русия изстреля 158 ракети срещу Украйна, декември 2023

Акценти

  • "Окупаторите използваха "Кинжал", балистика, С-300, крилати ракети, БЛА, Х-22 или Х-32. Около 18 стратегически бомбардировача изстреляха Х-101/Х-505", съобщи говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат.

Свързани публикации

29 декември 2023 г.

Ξ Русия нанесе ракетен удар за 1 млрд. долара на цяла Украйна. Според сайта „Экономическая правда“ ударът на руските въоръжени сили струва 1.273 млрд. долара.

„Окупаторите използваха „Кинжал“, балистика, С-300, крилати ракети, БЛА, Х-22 или Х-32. Около 18 стратегически бомбардировача изстреляха Х-101/Х-505″, съобщи говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат. „Не сме виждали толкова много червено на нашите монитори от много дълго време. Във всички области, във всички посоки“, добави Игнат.

Силите и средствата на Военновъздушните сили, във взаимодействие с подразделения на Силите за отбрана на Украйна, унищожиха 27 атакуващи БЛА „Шахед-136/131″, – 87 крилати ракети Kh-101/Kh-555/Kh-55.“

Ξ Възмездие за BDC „Новочеркаск“: Руските военновъздушни сили пробиха противовъздушната отбрана на ВСУ и нанесоха удари със 158 ракети и БЛА

Руските военновъздушни сили нанесоха масиран удар по военни обекти в Украйна на 29 декември. Мнозина смятат, че това е отмъщение за унищожаването на БДК „Новочеркаск“.

Според доклад на Военновъздушните сили на АФУ (ВВС) това е било най-мащабното въздушно нападение. Руските военновъздушни сили са изстреляли 158 ракети и безпилотни летателни апарати.

„Атакувани са критична инфраструктура, промишлени и военни обекти“, пише в Telegram началникът на ВСУ Валерий Залужний.

По думите му във въздуха са вдигнати общо 18 самолета Ту-95 и Ту-22М3, както и самолети на тактическата авиация МиГ-31К, а в нападението са участвали наземни системи „Искандер“.

27 декември 2023 г.

Ξ Тимошенко иска от Зеленски да предложи план Б за спасяване на Украйна
Лидерът на украинската опозиционна партия „Отечество“ Юлия Тимошенко поиска от Володимир Зеленски да предложи резервен план за спасяване на Украйна. Тя заяви това във видеопослание, публикувано на страницата ѝ в социалната мрежа на 27 декември.

Тимошенко заяви, че страната е в бедствено положение след намаляването на западната подкрепа. В резултат на това, според нея, ситуацията в Украйна се е влошила многократно.

„Обемът на оръжейните доставки е намалял. И ние получаваме оръжия именно за да не загубим, но не ни дават достатъчно оръжия, за да победим“, цитира думите й агенция РИА Новости.

Ξ Великобритания ще отговори за БДК „Новочеркаск“ със своя разрушител Diamond

Лондон вече е бил предупреден за „прекомерна намеса“ във военните действия в Украйна. След поражението на БДК „Новочеркаск“ във Феодосия отговорът на Руската федерация вероятно ще бъде директен удар по британския военен кораб.

23 декември 2023 г.

Ξ Украинските военни твърдят, че са свалили три руски изтребителя СУ 34 в южната част на страната, над Херсонска област, съобщиха украинските военновъздушни сили.

Президентът Володимир Зеленски благодари на военнослужещите, свалили самолетите, и заяви, че инцидентът е станал в разкъсваната от война Херсонска област.

Москва не коментира твърденията, но влиятелни руски блогъри съобщиха за загуби.

Във вечерното си обръщение в петък г-н Зеленски заяви, че свалянето на самолетите ще накара руските пилоти, атакуващи цели в Украйна, да осъзнаят, че „никой от тях няма да остане ненаказан“.

Ξ Русия е откраднала близо 8 милиона тона реколта в окупирана Украйна

Приблизително 6,4 млн. тона пшеница и близо 1,5 млн. тона слънчоглед са били събрани в окупираните от Русия украински територии тази година, разкрива NASA Harvest.

Руският президент Владимир Путин беше изненадан и възхитен от постъпката на руски изтребител, който при общуването си с държавния глава след церемонията по награждаването му в Кремъл поиска да подари на екипажа му танк Т-90, както и награда за командира му.Известия

13 декември 2023 г.

Ξ Русия е загубила в Украйна 87% от довоенната си армия

315 000 руснаци са убити и ранени след началото на инвазията, разкри американското разузнаване.

През почти 22-та месеца на войната с Украйна загубите на Русия възлизат на 315 хил. убити и ранени – това е приблизително 87% от общия личен състав, с който тя е разполагала по време на нахлуването в съседната страна, съобщават „Ройтерс“ и CNN, цитирайки разсекретен доклад на американското разузнаване. Към февруари 2022 г. руското министерство на отбраната е имало на разположение 360 хиляди бойци.

Освен жива сила руската армия е загубила 2200 танка от 3500 налични, както и 4400 от 13 600 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори от началото на конфликта.

Ξ Руските военни кораби са изправени пред „големи проблеми“ в Черно море, заяви Киев

Руските военноморски сили в Черно море са изправени пред „големи проблеми“, тъй като Украйна се стреми да окаже натиск върху асиметричната си офанзива срещу военното корабоплаване и инфраструктурата на Москва в региона, според главния съветник на президента Володимир Зеленски.

Говорейки в Института за мир на САЩ във Вашингтон във вторник, Андрий Йермак – ръководителят на президентската служба в Киев – каза на присъстващите, че Украйна все още отбелязва победи, въпреки незадоволителните резултати от блокираната контраофанзивна операция в южната част на страната, която се провежда от началото на юни.

„Вече освободихме 50 процента от територията, която беше окупирана [от началото на пълномащабната инвазия на 24 февруари 2022 г.], каза Йермак. “ Днес на практика ние създаваме големи неприятности на руския флот в Черно море“.

Многократните успехи на Украйна в Черно море през последната година са в рязък контраст с борбите й на сушата. Украйна последователно използва своите военноморски дронове, крилати ракети – предоставени от западни партньори – и безпилотни летателни апарати за нанасяне на удари по ключови руски военноморски активи.

Най-малко 19 руски военни кораба са били атакувани от февруари 2022 г., според разузнавателния сайт Oryx, от които 12 са унищожени. Сред тях са бившият флагман на Черноморския флот „Москва“, щурмовата подводница „Ростов на Дон“ и корветата „Асколд“.

Снимка: Телеграм

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 1, 2024 16:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама