Украинците унищожиха най-модерния руски самолет, Украйна, юни 2024 г.

18 минути
Украинците унищожиха най-модерния руски самолет, Украйна, юни 2024 г.

3 юни 2024 г

Ξ  За първи път Украйна може да се е възползвала от разрешението на САЩ да нанася удари по военни цели на руска територия с американско оръжие. С помощта на реактивната система за залпов огън HIMARS Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) унищожиха най-малко две пускови установки и няколко спомагателни машини на системата за противовъздушна отбрана С-300/С-400 в Белгородска област, съобщава телеграм каналът “Шпионско досие”, цитиран от The Moscow Times.

Ξ  Украйна вече използва американско оръжие за удари по руска територия

С помощта на системата HIMARS Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са унищожили поне две пускови установки и няколко спомагателни машини на системата за противовъздушна отбрана С-300/С-400 в Белгородска област, съобщи руският Телеграм канал “Досието на шпионина” и публикува снимка.

Ударът е нанасен на 2 юни сутринта, уточнява каналът Astra. Той твърди, че при него са ранени и трима военнослужещи.

6 юни 2024  г.

Ξ  Украински дронове атакуваха през нощта руските рафинерии Новошахтинска, Ростовска област и Старооскол, Белгордска област.

Рафинерията в Ростовска област е специализирана в производството на мазут, котелно, корабно и дизелово гориво, бензин от права дестилация. Заводът е най-големият доставчик на петролни продукти в южната част на Русия. Приходите през 2020 г. възлизат на 115,8 милиарда рубли

Ξ  За първи път в историята: ГУР унищожи руски изтребител Су-57

Главното управление на разузнаването към украинското министерство на отбраната съобщи, че за първи път е бил унищожен Су-57 – най-модерният изтребител на Москва.

Според съобщение на сайта на разузнаването на 8 юни многоцелеви изтребител на държавата агресор Су-57 е бил поразен на територията на летище Ахтубинск в руската Астраханска област, разположено на 589 км от линията на съприкосновение.

Ξ  Временно окупираният Крим се превърна в стратегически плацдарм за войната срещу Украйна, тъй като Москва засилва усилията си да превърне полуострова в стратегически плацдарм за продължаващата си война срещу Украйна. Според Krym.Realii, външните и онлайн реклами за договорна служба в армията са се увеличили многократно, на фона на обещания за високо заплащане и стимули за земя.

През нощта на 10 юни украинските отбранителни сили успешно атакуваха една руска противовъздушна ракетна система С-400 край Джанкой, както и две вражески противовъздушни ракетни системи С-300 край Черноморск и Евпатория.

Украйна нанесе опустошителен удар по руската противовъздушна отбрана, унищожавайки 3 системи в Крим

Оръжия с далечен обсег заглушават радарите, унищожават позициите на С-400 и С-300 в Джанкой, Черноморско и Евпатория.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че през нощта на 10 април украинските военни са нанесли успешен удар по три позиции на руската зенитно-ракетна система във временно окупирания Крим с помощта на оръжия с голям обсег на действие.

Ударен е бил дивизион на руската система за противовъздушна отбрана С-400 край Джанкой, както и два дивизиона на системата за противовъздушна отбрана С-300 край Черноморское и Евпатория.

10 юни 2024 г.

Ξ  През нощта Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ са нанесли удар по три бази за ПВО в Крим и са повредили или унищожили три зенитни ракетни установки. В района на Джанкой е поразена установка С-400, а в района на Черноморск и Евпатория – установки С-300. Нито една от украинските ракети не е прихваната, а след ударите радарите на комплексите С-300/С-400 са прекратили работа, твърди ВСУ. И в трите района е имало детонация на боеприпаси.

Руското министерство на отбраната не е коментирало съобщението.

Телеграм-каналът Astra, позовавайки се на свой източник, съобщава, че полуостровът е атакуван с поне 10 ракети ATACMS. Всички те са попаднали по местата за дислокация на 31 руска девизия за ПВО: по четири в района на Джанкой и Сакск, още две в Черноморск. Повредени са четири радиолокационни станции, два комплекса С-300. Един военнослужещ е загинал, шестима са ранени.

Ξ  Няколко петролни складове се запалиха след украинска атака с дронове във вторник сутринта в град Азов в руската Ростовска област.

Ξ  Стратегическото командване на украинската армия съобщи, че силите ѝ са повредили 15 руски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) в окупирания Крим от май насам. Засегнати са руски противовъздушни дивизиони С-300, С-350 и С-400.

Ξ  Русия нанесе удари по украинската енергийна инфраструктура, двама души са ранени

Властите в Украйна не са извършвали геноцид в Донбас между 2014 и 2022 г.

В началото на пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 година един от аргументите, които руският президент Владимир Путин даде за нахлуването на руски сили в съседната страна, беше, че Киев извършва “геноцид” над рускоговорящото население в Източна Украйна. Това твърдение продължава да се повтаря отново и отново – дори повече от две години след началото на войната. Тук обобщаваме какви са фактите.

Ξ Украински дронове взривиха петролни складове в Русия

18 юни 2024 г. 

Ξ Няколко петролни склада се запалиха след атака с дронове рано тази сутрин в град Азов, който се намира в руската Ростовска област, заявиха руските власти, цитирани от Ройтерс и БТА.

“По предварителни данни няма пострадали”, написа губернаторът на граничещата с Украйна Ростовска област Василий Голубьов в комуникационното приложение “Телеграм”.

Ξ Генерален щаб на Украйна: Около 1000 бойни сблъсъка на фронтовата линия през изминалата седмица

28 юни 2024 г. 

Ξ Русия удари деветажен блок в Днипро, има ранени.

Руски ракетен удар нанесе щети на девететажна жилищна сграда в град Днипро (Днепър на руски), в Централна Украйна, като има и редица пострадали. На снимка, публикувана от началника на Днепропетровската областна военна администрация Сергий Лисак в приложението “Телеграм”, и на други кадри, разпространени в социални платформи, се вижда сериозно повредена сграда, като стълб дим излиза от зейнала дупка през горните ѝ четири етажа, отбелязва агенцията.

21 юни 2024 г. 

Ξ Украйна реализира най-мащабната атака с дронове. Украинските военни съобщиха, че техни безпилотни самолети са поразили четири петролни рафинерии, радарни станции и други военни обекти на територията на Русия по време на нападението в ранните часове на денонощието, съобщи в “Телеграм” украинското МО. Става дума за най-мащабната атака с дронове от началото на войната. 

“Безпилотни летателни апарати атакуваха петролни рафинерии в Афипски, Илски, Краснодар и Астрахан. Освен това бяха ударени радарни станции и центрове за електронно разузнаване на руските нашественици в Брянска област и временно окупирания Крим”, се съобщава в “Телеграм”. Украинските въоръжени сили поразиха и обекти за съхранение и подготовка на безпилотни летателни апарати в Краснодарския край. 

30 юни 2024 г. 

Ξ Броят на жертвите на обстрела във Волянск, Запорожка област, нарасна до 36 души.

По актуализирани данни на Министерството на вътрешните работи сред ранените има 9 деца. Броят на загиналите е 7 души.

При удара са повредени 2 многоетажни сгради, 12 търговски обекта и са унищожени 7 автомобила.

Само през тази седмица Русия е използвала над 800 управляеми бомби срещу Украйна – Зеленски

1 thoughts on “Украинците унищожиха най-модерния руски самолет, Украйна, юни 2024 г.

  1. Браво, Иване. Това със сигурност е страхотна новина от района на Сакар.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.