Убити и десетки ранени след руска атака по хипермаркет в Харков, Украйна май 2024 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 1, 2024 20:06

Убити и десетки ранени след руска атака по хипермаркет в Харков, Украйна май 2024 г.

Акценти

  • Русия, загуби последният  носител на крилати ракети в Черно море: 3 ракети ATACMS удариха по кея в Севастопол, където беше затворен корабът "Циклон".

Свързани публикации

1 май 2024 г.

Ξ  Пожар в руската петролна рафинерия Рязан след нощна атака с дрон

В ранните часове на сряда няколко безпилотни самолета атакуваха петролната рафинерия в Рязан, която пламна след поне две експлозии. Това съобщава Укринформ с позоваване на телеграмния канал Baza.

Ξ  Обобщение от фронта: в Одеса са унищожени всички офицери в бункера, в Часов Яр руските въоръжени сили са се приближили до канала
Офицерите в бункера в Одеса са унищожени, неонацистки резерви са хвърлени в Часов Яр
Артьомовско направление
От вечерта се съобщава, че на този фронт руската армия се е добрала до канала Северски Донец-Донбас в град Часов Яр, като се е укрепила в източните покрайнини. Ако тези данни се потвърдят, украинската групировка ще започне да изпитва огромни проблеми, каквито имаше ВСУ в битката за Артьомовск, тъй като в Часов Яр няма укрепена отбранителна линия (само жилищни сгради и промишлена зона).

Украинските лодки с безпилотни самолети вече са въоръжени с адаптирани ракети „въздух-въздух

Ξ  Най-необичайното развитие на „войната с дронове“ в Черно море е, че Украйна изглежда е започнала да въоръжава с ракети въздух-въздух без екипаж надводни кораби (USV), по-известни като лодки-дронове. Адаптацията изглежда е направена, за да се осигури защита на американските плавателни съдове срещу руските хеликоптери и самолети с фиксирани крила, които все по-често се използват за противодействие, въпреки че остават много въпроси за това как е предвидено да работят тези новодобавени оръжия и доколко практична е тази мярка.

2 май 2024 г.

Ξ  САЩ официално обвиниха Русия, че е използвала химическо оръжие срещу украинските войски, и обявиха късно в сряда, че налагат още санкции на руски физически и юридически лица.

Държавният департамент на САЩ публикува късно в сряда изявление, в което обвинява Русия, че е нарушила Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО), която забранява производството и употребата на химически оръжия, като е използвала срещу украинските сили задушливото вещество хлорпикрин.

„Правим тази констатация в допълнение към оценката ни, че Русия е използвала средства за борба с безредиците [сълзотворен газ] като метод за водене на война в Украйна, също в нарушение на КХО. Използването на такива химикали не е изолиран случай и вероятно е продиктувано от желанието на руските сили да изтласкат украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически успехи на бойното поле“, се казва в изявлението.

5 май 2024 г.

Ξ  Русия обяви, че е завзела ключово селище в Донбас

Руското министерство на отбраната обяви, че контролира село Очеретино в Донецка област, на северозапад от Авдиевка. То е на жп връзка към важните за Украйна логистични центрове Константиновка и Покровск, които сега могат да попаднат в обсега на руската артилерия.

Според Би Би Си това още не е сериозно настъпление в дълбочина, защото са завземани по по-малко от километър на ден. Но е знак за умората на украинската армия при забавена с месеци западна помощ. Това засега е тактически, а не оперативен, успех, обаче натискът в тази част от фронта може да приключи със срив на украинските линии за отбрана на запад по посока на Покровск. Но руснаците може да решат да зави

6 май 2024 г.

Ξ  Украински дрон унищожи руски боен катер в Крим

Украинската армия показа видео от атака с дрон Magura V5 срещу руски боен катер в Тесния залив (Вузка или Узкая бу́хта) в северозапданата част на Крим. След потапянето или повреждането на няколко кораба от Черноморския флот тази година по-големите съдове са преместени извън полуострова, поради което военното разузнаване на Киев се е насочило към скоростни маневрени катери.

По-рано днес губернаторът на руската Белгородска област съобщи за 7 убити и над 30 ранени след удар с дронове по два автобуса близо до украинската граница.

13 май 2024 г.

Ξ  Киев призна за „тактически успех“ на руската армия в Харковска област

Генералният щаб на украинските въоръжени сили призна за „тактически успех“ на руската армия в североизточната Харковска област, съобщи Ройтерс. Според украинските сили сраженията в района на град Вовчанск не спират, като руската армия е хвърлила „значителни сили“, за да превземе града.

Ξ Стотици евакуирани от Харковска област заради руска офанзива

11 май 2024 г.

Това не изглежда да е „широкомащабна настъпателна операция, насочена към обкръжаване, обсаждане и превземане на Харков“

13 май 2024 г.

Ξ  ВСУ свалиха още един руски Су-25 в Донецка област.

Ξ Две авиобомби, изстреляни към Харков, пак се взривиха в руската Белгородска област

15 май 2024 г.

Ξ В нощта на 15 май Украйна нанесе масиран ракетен удар по Крим. Основната цел беше военното летище Белбек край Севастопол, където е базиран 38-ми изтребителен авиационен полк от 4-та гвардейска армия на ПВО на Русия.

Експлозиите са избухнали в района на военния обект около два часа през нощта. Ракетите са били „около 20“, а след ударите е започнал пожар на летището, съобщава телеграм каналът ASTRA, позовавайки се на местни жители.

Множество украински ATACMS удари по руското летище Белбек в окупирания Крим бяха извършени през нощта. Резултат до момента: 1x Миг-31 унищожен 3x Су-27 повредени Унищожени 2 системи за ПВО С-300/С-400 11 убити руски войници

16 май 2024 г.

Ξ Украйна удари военно летище в Крим два пъти за денонощие

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отново изстреляха американски ракети ATACMS по военното летище Белбек в Крим миналата нощ. То се намира под Севастопол, там е базиран 38-и изтребителен авиационен полк на 4-а гвардейска армия на ПВО. Руското МО съобщи за 5 свалени ракети ATACMS, без да уточни каква е била целта на украинската атака.

„Губернаторът“ на Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че атаката е отразена и че са повредени три частни жилища и автомобил.

От своя страна кримското партизанско движение „Атеш“ заями, че ВСУ са поразили главния артилерийски склад на Белбек, където се съхраняват ракетите за самолетите  Су-27, Су-30 и МиГ-31. Твърди се и че в резултата на вторичната детонация значително е повредена инфраструктурата на летището. За атаката на Белбек съобщиха и източници на телеграм-канала Astra. По техни сведения поне една ракета е попаднала по ремонтната работилница и е избухнал пожар. Твърди се, че няма пострадали. „Кримски вятър“ съобщава и че е унищожен склад за гориво. Друг местен сайт съобщава, че пожарът на летището е забелязан от спътници.

17 май 2024 г.

Ξ Снощи Украйна извърши една от най-големите си атаки с дронове в историята на тази война. Според различни доклади Украйна е използвала до 80 дрона, идентифицирани като безпилотни самолети за еднопосочна атака с голям обсег на действие „Liutyi“, за да удари различни цели в Новоросийск, Русия (приблизително 350 км от най-близката фронтова линия) и рафинерията в Туапсе, Русия (приблизително 450 км от най-близката фронтова линия). По време на атаката, която продължи часове, десетки дронове следваха понякога същата траектория, без да бъдат прихванати от руската противовъздушна отбрана, за да нанасят удари по цели в Русия. Насочването към Новоросийск е особено важно от стратегическа гледна точка, защото това е пристанището, където са се изтеглили различни кораби от Черноморския флот след ударите по Севастопол. Нишка с всички геолокирани кадри.

Ξ Украйна проведе най-масираната атака с дронове досега

Три самолета са унищожени, а един е повреден при удара срещу военното летище Белбек

Ξ Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ проведоха най-масираната атака с дронове от началото на войната. Според руското министерство на отбраната са свалени 108 дрона – 51 над Крим, 44 – над Краснодарския край, 6 – в Черно море, 6 – над Белгородска област и 1 над Курска област.

Руското МО спестява факта, че има попадения, но местните жители пуснаха снимки и видеа в социалните мрежи с множество взривове и огромни пожари.

Ξ Масирана атака на украински безпилотни самолети срещу Крим предизвиква прекъсване на електрозахранването в Севастопол

Мащабна атака на украински дрон срещу Крим рано в петък доведе до прекъсване на електрозахранването в град Севастопол и подпали рафинерия в Южна Русия, съобщиха руските власти.

Нападенията с дронове бяха опит за ответен удар по време на подновената офанзива на Москва в Североизточна Украйна, която увеличи натиска върху превъзхождащите я по численост и въоръжение украински сили, очакващи забавени доставки на важни западни оръжия и боеприпаси.

19 май 2024 г.

Ξ Тази нощ руският 266 М „Ковровец“ е слязъл при рапаните!

21 май 2024 г.

Ξ Руската петролна рафинерия „Славянск“ в Краснодарска област е била повредена след атака с дронове през уикенда, съобщи служител по сигурността, цитиран от Ройтерс.

21 май 2024 г.

Ξ #Ukraine : Последната информация за днес от #UkraineWar : 1. RU потвърди потъването на ракетния кораб „Циклон“, като каза, че 3 x ATACMS са ударили кея в #Sevastopol . UA казва, че не е потвърдено, но вероятно RU вече няма кораби, носещи ракети в Черно море и е загубила 1 трета от своя флот.

Ξ Русия, загуби последният  носител на крилати ракети в Черно море: 3 ракети ATACMS удариха по кея в Севастопол, където беше затворен корабът „Циклон“. От него са изстреляни стотици ракети срещу смърт и терор от окупаторите срещу нападнатата държава

24 май 2024 г.

Ξ Путин продължава да унищожава руската Белгородска област. Нови четири бомби изпуснаха руските самолети в областта.

25 май 2024 г.

Ξ Руските терористи удариха хипермаркет в Харков. Има две жертви.

26 май 2024 г.

Ξ Колко военно оборудване е загубила Украйна, откакто Русия нахлу в страната?

26 май 2024 г.

Убити и десетки ранени след вчерашната руска атака по хипермаркет в Харков

Ξ Две руски управляеми бомби удариха строителния хипермаркет „Епицентър“ вчера следобед, заяви областният управител Олег Синегубов по националната телевизия.

На 1800 км: Украйна атакува втори радар на руската система за предупреждение за ядрена атака

Ξ Украински дрон атакува радарна станция за ранно предупреждение за ядрен удар в град Орск, Оренбургска област, съобщи за „Украинска правда“ източник от Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна.

Според него дронът е изминал разстояние от повече от 1800 км до обекта и е поставил „нов рекорд за обсег на дроновете камикадзе“.

27 май 2024 г.

Ξ Огромен пожар избухна в Луганск след ракетен обстрел

Огромен пожар избухна в покрайнините на украинския град Луганск, Източна Украйна, съобщи украински военен блогър в „Телеграм“. Луганск се контролира от руските сили.

Източниците съобщават за удари с далекобойните ракети ATACMS. Според други информации градът е атакуван с ракетни системи HIMARS. Има пострадали.

Според Леонид Пасечник, регионалният губернатор, назначен от Русия, атаката е украинска, предаде Ройтерс. В „Телеграм“ той писа, че ударът е бил нанесен с касетъчни боеприпаси. Уточнява се броят на жертвите.

Ξ Силна експлозия в Одеса заради ракетна атака

В Одеса живеят около 60 хиляди българи.

28 май 2024 г.

Ξ Украйна порази петролен терминал в Краснодарския край, руски ракети взеха 5 жертви в Харков

31 май 2024 г.

Ракети, изстреляни от украинските военноморски сили, са поразили петролен терминал в руското пристанище „Кавказ“ в Краснодарския край, обяви днес генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от Ройтерс.

В изявлението, публикувано в „Телеграм“, се съобщава за експлозии на мястото след нападението, извършено с произведени в Украйна крилати ракети „Нептун“ (Р-360 Нептун).

Украински безпилотни летателни апарати са нанесли удари и по друго петролно депо в Краснодарския край, се казва още в текста.

„Руската „модерна“ и „ефективна“ система за противовъздушна отбрана отново се оказа безсилна срещу нашите ракети и безпилотни системи и не успя да защити важни обекти, използвани за логистиката и снабдяването на руската армия“, заявиха украинските въоръжени сили.

Резултатите от обективното наблюдение потвърждават наличието на взривове в обектите на целите, но точността на поразяване на целите все още се проверява, отбелязват от Генералния щаб.

Според телеграм канала Astra, в резултат на атаката на пристанище „Кавказ“, помпената станция се е запалила, а служителите ѝ са били евакуирани. Освен това е атакувана електрическа подстанция в село Бели в района на Темрюк, която е част от така наречения „енергиен мост към Крим“. Трафопостът е бил повреден, но е продължил да работи, отбелязва телеграм каналът.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 1, 2024 20:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама