Пътят – Мастейра/Сакар – едно вълнуващо пътуване през Времето

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 2, 0202 11:31

Пътят – Мастейра/Сакар – едно вълнуващо пътуване през Времето

Проект „Пътят – Мастейра/Сакар – едно вълнуващо пътуване през Времето“

Общински исторически музей – Тополовград продължава да работи по изпълнението на проект „Пътят – Мастейра/Сакар – едно вълнуващо пътуване през Времето“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” (https://ncf.bg/bg) по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.
Основната цел на проекта е стимулиране и развитие на културното потребление, включване на нови публики и цялостното развитие на културната среда в гр. Тополовград, чрез създаване на нови експозиционни пространства в Исторически музей – Тополовград и тяхното промоциране.
Специфичните цели на проекта са:
– Създаване на нов експозиционен план, привличащ нови публики и аудитории;
– Обновяване на материално – техническата база, с цел по добро представяне на богатото културно историческо наследство на региона и създаване на добра практика за неговото ефективно и отговорно използване
– Представяне на културното съдържание на нова публика и аудитория.
Общата стойност на проекта е в размер на 36 872,24 лева, от които 7 368,52 лева са собствен принос, а размерът на финансовото подпомагане от Национален фонд „Култура” е 29 503.72 лв.
Изпълнението на дейностите стартира на 1 септември 2022г. За изминалите месеци бе разработен нов временен експозиционен план на залите за обща история в Общински исторически музей – Тополовград. Експозиционния план ще представя приказката и пътя който са извървели хилядите преди Нас. Много снимков, картен, текстови, документален материал ще запознава посетителя с уникалните Времеви маркери в Мастейра/Сакар, ще се докосне до уникалната мегалитна цивилизация, до стотиците скално изсечени ритуални места.
След доставката на 15 бр. експозиционни витрини и изработката на нови експозиционни декори за представяне на културно историческите ценности по привлекателен и атрактивен начин, започва финалната част от реализирането на проекта – подреждането на експозицията.
Официално откриване на новото експозиционно пространство на ОИМ Тополовград трябва да се състои през месец юни 2023 г.


Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 2, 0202 11:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама