Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

Тополовград отвори обятията си за театрали от 5 държави

7 минути
В сакарския град започна XXVII фестивал
Фестивал

Фестивал

С шествие по главната улица на Тополовград бе открито 27-то издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира “Велко Кънев”.
По централната улица преминаха всички участници във форума, който продължава една седмица.
И тази година в шествието се включиха и камилите Самир и Султан от цирк „Колозеум“ с директор Момчил Колев.
В празничната програма в центъра на града се изяви и формация „Тъпани“, с ръководител Мирослав Димитров.
Официалното откриване бе в залата на читалище „Св. св. Кирил и Методий“.
„Когато говорим за култура, няма малки и големи населени места“, каза служебният министър на културата Найден Тодоров, който бе гост на откриването. Той добави, че любителското изкуство означава да обичаш театъра. Винаги съм вярвал, че България ще просъществува, докато в нея има любителско изкуство, посочи Тодоров и припомни на шега, че Ноевият ковчег е бил построен от любители, а “Титаник” – от професионалисти.
Приветствие от името на кмета поднесе заместникът Красимира Атанасова. „Изкуството е най-прекият път за общуване между хората и Международният театрален фестивал е великолепно потвърждение на тази истина. Сцената на този храм на изкуството е онзи амвон, откъдето и днес сякаш чуваме гласа на Велко Кънев.
Намерил своето призвание в Културния календар на България Международният театрален фестивал „Велко Кънев” засвидетелства нашето отношение към изкуството и културата“, каза тя.
“В този ден слънчевият Тополовград отново отвори сърцето си и дарява гостоприемство на фестивалните гост, завладян от самочувствието за приноса на един малък град за развитието на българската култура”, отбеляза водещият на церемонията Райна Зотова.
По-късно на фестивалната сцена с постановката „Звезден час” от Кен Лудвиг се представи Театърът на комедията „Велко Кънев” при читалището в Тополовград.
Общо 17 постановки участват в тазгодишното издание на фестивала. Те са от пет държави – България, Молдова, Украйна, Турция и Сърбия. Всички представления се играят на български език.
Във вторник на сцената се изявиха театрали от Люлебургас, Бургас и Харманли.
На другия ден на сцената се изявиха самодейци от Вършец, Болград, Украйна, и Нови пазар.
Фестивалът е отличен с награда на Министерството на туризма в категория „Туристическо събитие“. Тазгодишният театрален празник е подкрепен от над 100 дарители – фирми, организации и частни лица.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights