Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Той ще остане със запазено място в историята на Сакарския град

Той ще остане със запазено място в историята на Сакарския град

На 9 август внезапно и изненадващо напусна този свят един популярен, известен и обичан тополовградчанин – Иван Кукучев, който си отиде от живота на 88 години, оставяйки след себе си запомняща се диря. Той беше активен, деен, интересуваше се от всички страни на живота в община Тополовград. Добър стопански ръководител в миналото, изявен самодеец и общественик, сътрудник в печатни издания, грижовен съпруг, баща, дядо и прадядо, той беше неизменна и силно забележима част от тополовградското общество и затова неговата загуба е осезаема.
Господин Кукучев бе и дългогодишен добър сътрудник на вестниците „Сакарско ехо”, „Сакарнюз“, както и на бившия окръжен вестник на Ямболски окръг „Народен другар“.
Член бе на Съюза на българските писатели и Почетен гражданин на Тополовград.
Дори и друго нищо да не бе направил само книгите, които написа и издаде, са достатъчни като съществен принос в историята на община Тополовград. „Искри от жаравата на Тополовград – 1 и 2“, „Моят град – Тополовград“ и другите, съхраниха под неговото перо за историята на града и общината истории, съдби, преживявания на известни и обикновени хора, тръгнали от малкия сакарски град, от този край и допринесли с постиженията си за славата на града, края и Родината. Те са академици, професри, доценти, летци, лекари, инженери, юристи, обикновени трудови хора, общото между които е – Тополовград. Едва ли някой в тези нови времена щеше да знае или помни нещо за тях, ако не беше неуморния издирвач и разказвач на тези съдби и истории Иван Кукучев. Но те са увековечени, както и името на техния откривател, разказал на всички нас кои са тези хора и защо са важни за Тополовград. Ще ни липсва амбицията, хъса и любовта към родния град и край на Иван Кукучев.
Сбогом приятелю, поклон пред живота и делото ти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.