Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

Съветници настояват кмета да се заеме с Гребната база

Този участък река бъде включен в областния план за намаляване на риска от бедствия и аварии
Харманлийска река

Харманлийска река

Участъкът от местността Дефилето до вливането на Харманлийска река в Марица да бъде обявен като рисков участък за наводнения. Това поискаха общинските съветници на последното си заседание. В докладната, която гласуваха, е записано: Общински съвет – Харманли да предложи на Междуведомствената комисия за управление на риска от бедствия и аварии участък от Харманлийска река бъде включен в областния план за намаляване на риска от бедствия и аварии. Това да стане чрез областния управител и да се настоява да се вземат мерки за недопускане.
Заради неподдържане на този участък от Харманлийска река той се запълва с наноси от пясък, в които израстват дървета и храсти и се образуват острови. Последните „избутват“ водните течения, в следствие на което е започнала ерозия на бреговете на реката, което след време ще е причината да пропадне част от общинската пътна мрежа – асфалтовия път водещ до комплекс „Приказките“. В следствие тези констатации Общинският съвет реши, че е необходимо вземане на мерки за ограничаване на възможностите от възникване на наводнения в гр. Харманли.
В друга точка от докладната Общински съвет Харманли възлага на Мария Киркова да създаде организация за установяване на възможностите и при наличие на такива да предложи, варианти за кандидатстване, самостоятелно или като партньор за установяване на собствено и/или външно финансиране на проектирането и ремонта на техническо съоръжение – „Баражна стена“ в местността Дефилето и местността Българския кър на Харманлийска река в землището на Харманли.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights