Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Съветници искат заплати на макс, Тървалиев настоява председателите да взимат 5% над това

Избраници на Харманли се надяват месечните им възнаграждения да надхвърлят 1000 лева
Съветници си гласуват заплатите

Съветници си гласуват заплатите

Съветници на Харманли се готвят да си гласуват максималното възнаграждение, което им се полага, а Динко Тървалиев предлага председателите на комисиите да взимат още 5% над това.

Той го предложи на заседание на бюджетна комисия /бюджет, финанси, европейско сътрудничество/, което се състоя в понеделник, 26 август. Тя бе предавана на живо, а от кадрите се вижда, че увеличението е подкрепено от Любомир Андреев – БСП, Росица Христозова – „Възраждане“, Веса Христова, Динко Тървалиев и Ангел Цанков от ГЕРБ, Назми Сали от ДПС.

„Против“ бе Васил Василев от ГЕРБ. 

В момента общинските съветници на Харманли получават около 800 лева месечно, а заместник – председателите – над 1000. В новия Правилник, който ще бъде предложен да се гласува утре, се предвижда съветници, председатели на комисии и заместник – председатели да получават еднакво възнаграждение – 70% от средната заплата на Общинска администрация, което е максималното по закон. Аргументът на господин Тървалиев (който е председател на комисия) е, че не може да има уравниловка, а председателите трябва да получават повече, което той изчисли, че ще е около 45 лева.

В момента заплатите им са 50% от тези на ОбА.

Предстои утре на заседание на ОбС да бъде внесена докладна за гласуване.

Ако това бъде прието, от бюджета на Община Харманли ще трябва да се отделят още около 50 000 лева на годишно.

В новия Правилник, който ще урежда дейността на Общинския съвет е включена и точка, която задължава кмета  да се отчита пред съветнците на всеки четири месеца за изпълнение на строителната програма.  Мария Киркова не желае да прави отчет и това е причината хора от нейното крило на ГЕРБ, към което е и Васил Василев да са против приемането на новия правилник. 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.