Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Старият мост в Свиленград ще бъде „опакован” с картини

1 минута
Откриването на пространствената арт инсталация ще се състои на 14 септември от 17:30 часа
Мост към бъдещето

Мост към бъдещето

Калина Райкова

Старият мост на река Марица в Свиленград ще бъде „опакован” с картини на 47 художници. Арт проектът е наречен „Мост към бъдещето” и е създаден в чест на 495 години от построяването на каменния мост – един от символите на Свиленград. Откриването на пространствената арт инсталация ще се състои на 14 септември от 17:30 часа с участието на музикални и танцови местни състави. С това събитие стартира празничната програма за Деня на Свиленград – 5 октомври.
На 54 винилови платна с размери 3х10 метра са отпечатани картини на 36 местни младежи и деца художници и 11 зрели творци. Те ще бъдат обединени в едно художествено платно, монтирано по каменните перила от двете страни на моста. Така Старият мост ще бъде покрит с произведение на изкуството с дължина от 1 км и 620 м. „Събитието няма еквивалент в България и чужбина”, казват създателите на арт инсталацията, художниците Ивалина Кръстева-Недева, Петър Джигов, Росица Хаджистефанова, Венета Станкова и Таня Арнаудова от “Сдружение на творците – Свиленград” и Ирина Колева от Стара Загора. Автор на проекта е художникът Иван Арабаджиев от Стара Загора.
„Каним публиката да преминем заедно по моста, всеки прегърнал своята собствена мечта за бъдещето”, каза организаторката Ивалина Кръстева-Недева.
Събитието “Мост към бъдещето” се осъществява под патронажа на кмета на общината арх. Анастас Карчев, с подкрепата на община Свиленград и хотел “MERIT GRAND MOSTA”.
Пространствената художествена инсталация ще може да се види от публиката до 26 септември. Оригиналите на картините ще бъдат изложени в Арт галерия – Свиленград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights