Стамболово вече имат План за намаляване парниковите емисии

7 минути
Стамболово вече имат План за намаляване парниковите емисии

Общински съвет – Стамболово разреши Общината да вземе заем, за да се разплати за изработване на „План за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към изменението на климата в община Стамболово“. Той струва 29 700 лв. и е разработен от „Българска консултантска организация“ ЕООД.
Общината участва в проект за „Въвеждане на мерки за адаптация към променящия се климат в общините Гълъбово, Горна Оряховица и Стамболово“.
Бе обявена обществена поръчка, която да направи плана. Яви се само „Българска консултантска организация“ ЕООД, който предложил 2900 лв., по-малко от прогнозна стойност 32 600,00 лева.
Средствата на общината да бъдат възстановявани в общинския бюджет след всяко верифициране на разходите по проекта с краен срок 31.12.2024 г.
Освен българските общини партньор е и чуждестранна компания със седалище Норвегия.
В рамките на проекта е предвидено и провеждане на изнесени обучения за служители на трите общини.
Проектът е насочен към по-ефективни действия за справяне с последствията от климатичните промени, включително за редуциране на емисиите на парникови газове. Той е свързан с подобряване на компетентността на общинските служители в трите общини.
Община Стамболово е една от първите в България, подписала инициативата на Европейската комисията “Мисия за справяне с климатичните промени”л.
Замърсяването тук в този край е минимално, става ясно от данните, публикувани в Плана. В него е записано, че през община Стамболово преминават третокласни и четвъртокласни пътища, което определя трафика като слаб, а основното шумово замърсяване на територията на община Стамболово е причинено от транспорта.
Малкият брой жители в населените места прави неизгодни услугите, свързани с третиране на отпадъци, разделно събиране на битови отпадъци, събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване.
В повърхностните водни тела и седименти в страната не са установени замърсявания с естествени и техногенни радионуклиди.
Единственият замърсител са печките. Превишенията на нормата за ФПЧ10 се наблюдават предимно през зимния период, поради използване на твърди горива в битовото отопление.
В 122 страничен доклад се прави Анализ на екологичното състояние на община Стамболово, на основните екологични проблеми, на мерките, свързани с опазване на околната среда и борбата с климатичните изменения в действащите планови и стратегически документи.
Направено е дълбочинно интервю с 16 въпроса с трима служители на Общината.
Има и анкетна карта за Специфики и нужди на екологичното състояние на община Стамболово.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.