Слово за събор на Св. Доростолски Мъченици

5 минути
Слово за събор на Св. Доростолски Мъченици

В дух на вярност към паметта на просиялите но нашите земи Божии угодници и предвид събраните в последните години сведения от археолози, историци и богослови, в края на миналата година Св. Синод на Българската православна църква взе решение за учредяването на още един празник в родния църковен календар – Събор на светите Доростолски мъченици, чиято памет да бъде чествана всяка година в днешната, Трета неделя след Петдесетница – след Неделята на всички български светии. Съставено бе и специално богослужебно последование в прослава на тези истински Христови воини, доблестни изповедници и мъченици на вярата, които са пострадали в древната и славна Доростолска епархия във времената на едни от най-тежките гонения срещу Христовите последователи в Римската империя през първите четири столетия.
Всички те – светите мъченици Дасий, Емилиан и Квинтилиан, Дадас, Пасикрат и Виталиан, Валентиниан, Юлий и Никандър, Марциан, Максим и Исихий, Калиник и Кирил, и другите заедно с тях – общо над двадесет, известни понастоящем на Църквата Христови мъченици от Доростолската епархия, които като презряха земното и суетното, изпълниха докрай Божията воля и се увенчаха с венците на светостта. Те са невидимо с нас и днес, като отправят своите молитви към Небесния Отец за тази епархия, за нашата Православна църква и за всеки, който с вяра и любов прибягва към тяхното молитвено застъпничество.
По молитвеното застъпничество на светите и преславни Доростолски мъченици и на всички Свои светии, просияли по българските земи, Бог да пази и укрепва нашата Православна църква и нашия народ, и да благославя всяко негово добро начинание! Амин.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.