Слово за Св. Николай Чудотворец

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 6, 2023 18:35

Слово за Св. Николай Чудотворец

Акценти

  • На 6 декември ние прославяме светителя и чудотвореца Николай.

Свързани публикации

В името на Отца и Сина и Светия Дух! На 6 декември ние прославяме светителя и чудотвореца Николай. А защо въобще се почитат светиите? Отговорът на този въпрос се съдържа не само в това, че ние близко до сърцето възприемаме преданието, традицията, предаването от поколение на поколение на ценностна информация, особено на тази, която се отнася до духовния живот, но още и в това, че светите Божии угодници откриват за нас най-загадъчното и скритото – участта на човека след неговата смърт. Свeтите угодници ни се явяват чрез чудеса, та още и още веднъж да ни кажат: „Ние не сме умрели, ние сме живи! И не просто живи, но се намираме там, където Бог съвсем е наблизо, и можем да помогнем на вас, земните хора, живеещи във всекидневни трудности и грижи, така както не помага никой – ни роднина, ни познат, ни приятел, нито този, който има власт и сила на тази земя, – защото ние сме край Господа и се молим за вас на Твореца на небето и земята

Светите Божии угодници, разбира се, са наши ходатаи пред Бога, но има още нещо много важно в тяхното служение – те свидетелстват за Божието Царство, за това, че човешкият живот, чийто източник е Божественото творческо начало, не приключва с гибелта на физическия организъм, но ние, подобно на тях, ще пребиваваме в друг свят. И свети Николай чудотворец с многото свои чудеса е за нас свидетел на вечния живот и свидетел за реалността на Божественото Царство, което се открива на хората след свършека на техния земен живот.

Светите угодници Божии са като прозорец към бъдещия живот. Възпоменавайки техните имена, молейки се пред техните икони, ние трябва просим от тях както за земното, така и за вечното, Господ да ни прости греховете, въпреки нашите слабости, заблуди, предразсъдъци, лоши навици, които така често ни терзаят, за ни отвори вратата на Царството, в което пребивава светителят и чудотворец Николай, простирайки към нас своята любов и своята чудотворна сила. На всичко това се основава и нашата непоколебима вяра в застъпничеството на светите Божии угодници и прославлението на техните свети имена, както прославяме днес името на святителя и чудотвореца Николай. Амин.

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 6, 2023 18:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама