Симеоновградските съветници си гласуваха 400 лева заплата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 7, 2014 17:21

Симеоновградските съветници си гласуваха 400 лева заплата

Симеоновградските съветници ще взимат около 400 лева на месец. Такова възнаграждение си гласуваха на последната сесия на ОбС, състояла се във вторник, 28 януари. Представители на различни партии, които обикновено дебатират по точките от дневния ред, този път демонстрираха единодушие по тази точка.
Увеличението й е съгласно Закон за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, параграф 1, където се променя член. 34, ал. 2. Той касае общият размер на възнаграждението на съветник за месец, което не може да бъде повече от 70 на сто от средната брутна заплата на ОбА в общините с население до 100 000 души.
На сесията съветникът Иван Илчев предложи да се вземе максималният размер – 70%, но той не бе подкрепен от останалите. Остана първоночалното предложение – 60 на сто.
Председателят Антон Петров обясни, че след тази промяна ще си върнат размера на заплатите, които те взимаха преди държавата да ги накара да си го намалят.
Съветник Димитър Симеонов заяви, че ще си намалят заплатата, когато средната брутна заплата стане 2000 лева.
Светла Стоева изрази мнение, че парите за общински данъци трябва да им се удържат, след като си получават заплатата, но не се прие, а Милена Рангелова каза, че те от пет месеца не са получавали възнагражденията си.
От присъстващите 13 съветници само Иван Илчев гласува против. Всички останали бяха единодушни, че трябва да отделят още пари от общинския бюджет, за да повишат собствените си финанси.
Сесиите на симеоновградските съветници продължават не повече от 2 часа и се провеждат един път месечно. В дневния им ред обикновено има 10 – 12 точки. Местните парламентаристи правят по няколко почивки да пушат в коридора, за да изглеждат сесиите по-дълги. Освен на пленарни заседания, те участват и в заседания на комисии, които им отнемат около 2 часа на месец.
Най-малко трима общинските съветници дължат данъци на общината в четири цифрено изражение.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 7, 2014 17:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама